måndag 6 augusti 2018

Bipolär relationer

Bipolär sjukdom är inte lätt att leva med. Sjukdomen sätter ofta en enorm press på dina relationer. Om du befinner dig mitt i en manisk eller depressiv period kan det hända att du inte är medveten om de skador som dina vänskapsrelationer och familjerelationer utsätts för. De vanligaste symptomen på bipolär sjukdom är ihållande, snabba och drastiska förändringar av humöret.


Dessa fluktueringar kan avsevärt påverka personens förmåga att anpassa sig. Ur denna synvinkel är bipolär sjukdom och relationer en komplicerad fråga.

De typiska bipolära humörsvängningarna orsakar problem i relationer. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt. Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt. Du kan få behandling som hjälper dig att må bättre.


Att vara bipolär påverkar ens känslor, vilket är varför det ofta också påverkar relationer , speciellt romantiska sådana. Om din partner är bipolär är det viktigt att du förstår den roll din partner spelar och att du fortsätter stötta din partner i vått och torrt. Som jag har berättar förut så får jag många frågor om bipolära personer och relationer och en som dyker upp om och om igen är om alla som är bipolär har svårt med relationer.


Självklart är det inte så, men för många som har en psykisk sjukdom så kan relationer vara knepigt.

Varit ihop med en bipolär kille och försökte hitta vettiga lösningar på att förstå hans situation och klara av att hantera situationerna som uppstod. Jag letade på nätet, pratade med hans psykolog och rådfrågade andra som hade relationer med bipolära. Ge dig inte in i den här relationen.


Ens relation påverkas ju också mycket av den här sjukdomen, och som partner kan det vara lätt att glömma bort sina egna behov. En sak man ska vara vaksam på, om man misstänker att man har bipolär sjukdom, är att en del husläkare skriver ut SSRI-preparat mer eller mindre slentrianmässigt till patienter som är deprimerade. Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen. De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är 2- av befolkningen som har någon av dem.


Många insjuknar första gången när de är mellan och år. Patienter med bipolär sjukdom upplever ofta svårigheter i nära relationer och med sociala kontakter. Men en bipolär person är sjuk, även om det inte syns.


Och ett viktigt tips till dig som har en bipolär partner är att tänka på det när saker är tuffa. När en bipolär person inte kan ta sig upp ur sängen är det inte så lätt som att rycka sig i kragen och ta sig upp. Risken att någon gång i livet insjukna i bipolär sjukdom är en till två procent och är lika vanlig i hela världen. Vad är mani och hypomani?


Mani och hypomani kan leda till att du förlorar omdömet som påverkar relationer , arbete och ekonomi. Tvåbarnsmamma, fru, socionom och bipolär. Denna jul blev inte riktigt som vi tänkt oss.

Vi åkte till Småland fredagen innan jul för att fira stora kusinen. Det två vanligaste tillstånden som ger upphov till liknande symtom som bipolär sjukdom är ADHD och emotionellt instabil personlighetsstörning. Dessa diagnoser kräver som regel annan behandling än bipolär sjukdom. Omvänt kan också förändringar i sociala relationer , till exempel att man blir förälder eller sambo, påverka dagliga rutiner som när man äter middag eller går och lägger sig.


För personer med bipolär sjukdom är det viktigt att bibehålla grundläggande rutiner även under sjukdomsepisoder. Cyklotymi: alternerande hypomani med subkliniska depressiva störningar. Det är en relativt frekvent åkomma som uppstår vid alla åldrar och kön, även om det verkar uppstå mer mellan och års ålder.


Vid de maniska perioderna kan man förlora omdömet och bete sig på ett sätt som skapar problem i till exempel relationer , arbete och för sin privata ekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg