tisdag 7 augusti 2018

Pappspänna vägg

Pappspänning av tak och väggar. Spännpapp är ett billigt material och lätt att underhålla. Att pappen är bubblig är ingen fara! Den slätar ut sig när den torkar.


Spikremsorna syns längs kanterna. Skarven under fönstret döljs av dubbla lager tapetpappersremsor.

Efter att pappen har legat fuktig över natten är det dags att sätta upp den. Det är absolut lättast om man har plockat ned lister och foder. Pappen skärs till i vader som ska vara i takets längd plus cm.


Kom ihåg att sätta pappen i samma riktning som ljuset faller in, annars får man onödiga skuggor av skarvarna. Innan pappen spikas upp måste den fuktas med vatten för att den nödvändiga spänningen ska fås efter uppsättningen. Håller med om att det ser helt galet ut. Det är förmodligen enklare att gipsa väggarna än att pappspänna.


Sen är jag ju också en sån som tycker att det är kul att fixa och prova nya tekniker.

Måla direkt på pappspänd vägg eller. Timmervägg mitt i huset. Första försöket till att pappspänna väggar gick över förväntan bra. Spontant känns det som om vi utan problem kommer klara oss utan gips, spackel och slipning när det är dags att fixa väggar framöver.


Det blir en så mörk och ihoptryckt känsla på något vis. Ett gammalt hus är mycket mer än väggar och tak. Vilka har bott i huset tidigare? Hur kan det ha sett ut från början? Börja pappspänna närmast ljuskällan (fönster eller dörr).


Anpassa metod enligt skiss och beroende på om taklisterna är nedtagna. Så när vi var klara med att spika skivor över de gamla väggarna (i inlägget före) så gav vi oss på att pappspänna dem. Det har vi inte gjort tidigare eftersom det inte passat i något tidigare rum. Jag kommer inte ge mig på att beskriva hur man gör för att pappspänna väggar , det finns det en massa andra bra källor till.


Därinne bor möss iblan och pappspänningen slackar och har flera hål, bland annat efter en fjärrkontrollattack utförd av Ines (riktad mot Sixten, men den träffade väggen …). Traditionellt klistrades pappen även på taklisterna. Det sitter i väggarna - Mjölnarbostaden i Nykvarn, Tillinge socken. Den gamla mjölnarbostaden i Tillinge, Nykvarn blev det unga paret Evelina Andersson och Robin Nilssons första gemensamma bostad.


Jag har alltid hört, och trott, att pappspännda tak skulle vara svårt och ett hantverk på utdöende.

Byggnadsantikvarie Erika Åberg hjälper dem att pappspänna och tapetsera i den nedgångna trappan. Men så fel man kan ha. Efter att ha spänt ca 1kvadratmeter så måste jag säga att det är riktigt enkelt och är man bara normalhändig så klarar man det galant.


Då vi är lite allergiska mot gips, men samtidigt inte vill riva bort rubbet, hade vi tänkt pappspänna väggarna för att få ett slätt och fint underlag. Ett underlag som dessutom skulle ge rummets väggar den struktur och känsla som skulle passa med den exklusiva sekelskiftstapeten vi beställt. Knappt akrylatfärg heller. Viktigare i så fall är vilken tapet man väljer. Det finns inget skivmaterial som är historiskt, och jag vet inte vad andra skivor skulle ha för fördelar mot gips.


Vill du inte ha gips anser jag att det är pappspända väggar som gäller. Klisterpappen användes för att dölja skarvarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg