tisdag 28 augusti 2018

Bokföra inköp av tjänst

Exempel: bokföra inköp av tjänster i Sverige (fakturametoden) En redovisningsenhet har enligt en leverantörsfaktura anlitat en leverantör för ett underentreprenadarbete. Inköp av varor eller tjänster mot faktura. Att köpa in varor och tjänster mot faktura är väldigt vanligt och det kan handla om såväl stora som små belopp.


Beroende på om du använder dig av faktureringsmetoden eller kontantmetoden så bokförs inköpen av varor eller tjänster mot faktura på olika sätt. Vid inköp av varor och tjänster från annat EU land finns det lite speciella regler kring hantering av moms. Det som generellt gäller är att säljaren inte ska redovisa moms och att köparen sedan ska tillämpa omvänd skattskyldighet vilket innebär att både ingående och utgående moms ska redovisas. I Bokio kan du använda.


Spelar live musik för levande publik vilket är momsfritt. Enligt Skatteverket är även inköp av tjänster från andra med-musiker för spelning inför levande publik, momsfria. Någon som kan hjälpa mig? Så bokför man inköp av varor och tjänster från ett annat EU land än Sverige och detta bör du tänka på. Som köpare kan du ha rätt att som ingående moms dra ett belopp som helt eller delvis motsvarar den moms du deklarerar som utgående moms på inköpet.


Begränsad avdragsrätt gäller vid så kallad blandad verksamhet. Som säljare av tjänster , där köparen ska betala momsen, har du rätt till återbetalning av ingående moms. Att bokföra inköp på import från ett land utanför EU skiljer sig lite från köp inom Sverige. Dels hur moms bokförs och deklareras och dels växelkurs om köpet sker i utländsk valuta. Detta svar gäller för immateriella tjänster , exempelvis nedladdning av mjukvara, e-böcker och appar, molntjänster, rådgivning, konsultarvoden mm.


GUIDE - Försäljning av tjänster. Försäljning av tjänster är ett komplicerat område mycket på grund av hur man ska hantera bokföring och momsredovisning beroende på om det är inrikesförsäljning, EU-försäljning eller export av tjänst utanför EU. Dessutom måste man skilja på om man säljer till företag eller privatpersoner.


Bokföra inköp av tjänst

På företagets inköp och försäljningar ingår det normalt moms som du ska bokföra. Här följer exempel på hur momsen ska konteras på olika inköp och försäljningar samt i samband med momsdeklarationen. Du kan läsa mer om hur du bokför moms och andra transaktioner i vår kompletta bok Bokföring – praktisk handbok med. I en frisörverksamhet finns det vissa vanligt förekommande inköp.


Vid uppstarten av en egen verksamhet kan det till exempel handla om att man behöver köpa in förbrukningsmaterial så som städartiklar, koppar, kaffemaskin, schampo, balsam och andra hårprodukter som används till kunderna. Tjänster När du har inköp av tjänster från ett land utanför EU är det viktigt att det bokförs på korrekt sätt. Vi rekommenderar att nedanstående konto används för inköp , som i Sverige skulle haft moms, från företagare utanför EU.


Bokföra inköp av tjänst

Jag använder mig av Visma Enskild firma när jag bokför , om det kan vara till hjälp att veta. Ska jag bokföra det som vara eller tjänst ? Vilken momssats är det på inköp av programvara. Nej, man måste titta på vad det är fakturamottagaren egentligen köper och efterfrågar. Ett bolag i en koncern kan till exempel ha köpt in varor och tjänster som är belagda med eller procent, som sedan används och förbrukas av andra bolag i koncernen. Bokföra import när du redovisar inköpet som en kostnad.


Förskottet ligger på detta konto fram till leverans och slutbetalning av varan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg