torsdag 16 augusti 2018

Stonewall upproret gata

Liksom flertalet liknade inrättningar i Greenwich Village vid den här tiden attraherade klubben homosexuella, bisexuella och transpersoner. Stonewall - upproret har haft stor betydelse för den västerländska hbtq-rörelsen. Den handlar om den snygge Danny, som avslöjas som bög i sin lilla hemstad och tvingas fly till New York.


Där hamnar han direkt i hetluften i de numera världskända gaykvarterer kring Christopher Street i stadsdelen Greenwich Village på nedre Manhattan. Ett år efter Stonewall gick den första pridemarschen någonsin i New York och eventet återkommer sedan, till minne av upproret.

Hon blir utbua och förbannad. Sylvia Rivera in att tala men vinden har vänt, åt något håll. Idén om en enad kamp var redan död och trans förpassat tillbaka i skuggan. Ottar tar tempen på USA:s hbtq-politik ett halvt sekel senare och efter två år med Donald Trump vid makten. Men det började inte här.


The Stonewall Riots hade börjat. Stonewall Inn, som var en av få mötesplatser för hbtq-personer på den tiden.

Upproret pågick i flera dagar. Och i år firar man 40-års jubliéum i Stonewalls minne. Det kommer nog bli ett långt firande med massa olika tillställningar, säger Mike, som jobbar i baren på Stonewall. Börja dagen med Nyhetsmorgon!


Under varje morgon, hela veckan, alla dagar året om, bjuds det på det senaste från nyhets- och nöjesvärlden. Den urartade polisrazzian blir starten på ett flera dagar långt upplopp. Vi intog gatorna och startade det som är Priderörelsen” år sedan hbtq- upproret vid Stonewall. Det motsvarar att procent av orden är vanligare. Affärer har plundrats, offentliga platser har vandaliserats, byggnader har satts i brand och många företagare har tvingats stänga sina verksamheter på grund av upproren i London.


I år är det femtio år sedan. På den tiden brukade polisen göra razzior på stadens gayklubbar, särskilt transpersoner behandlades fruktansvärt illa. Det hade varit många uppror genom åren, ofta på initiativ av transkvinnor, men Stonewall var det första som blev så omfattande och omskrivet att det ledde till verkliga förändringar.


Motståndet växte och upproret pågick i sex dagar. Hbtq-föreningar och medborgarrättsrörelser organiserades. Ryktet om protesterna mot polisens behandling av HBTQ-personer sprids, flygblad uppmanar fler att ansluta.

Soptunnor sticks i brand och dragqueens och transpersoner går dansande i första ledet mot kravallpoliserna. Händelserna som följde av razzian kom att påverka både den amerikanska, och den internationella, hbtq-rörelsen. Protesterna spred sig och fick till slut New York att koka av demonstrationer, vilket resulterade i världens första pride-parad. Brenda Howard en marsch för att högtidlighålla minnet från upproret , en tradition som fortsatte.


Owned by Stonewall J and located in Little Havana, Vice City, the store sells cheap, light weaponry. The store is named after Stonewall Jackson, a Confederate general in the American Civil War. Trivia His name is reference to a Confederate general Stonewall Jackson. In addition to Trailer Park Mafia, he has.


Vi går en bildad framtid till mötes – men bara om vi kämpar för den! Vad vet vi egentligen om Stonewall upproret ? Pia Laskar som är författare, idéhistoriker och forskare vid Statens historiska museer berättar en annan historia än den amerikanska myten om Stonewall som minnesmärke för framgångsrik kamp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg