torsdag 30 augusti 2018

Gå samariaravinen

Gå förbi köerna med enkla mobilbiljetter. Låt GetYourGuide bli din resepartner. Res utan oro med GetYourGuide! Boka aktiviteter i Chania! Få ut det mesta av din sightseeing!

Den mest berömda delen av ravinen är “Järnportarna” där ravinen endast är fyra meter bred och bergssidorna upp emot 5meter höga. Där ingår buss till Xyloskalo i bergen, båt från ravinens nedre mynning vid byn Agia Roumeli och buss tillbaka till startorten. Det går också att vandra en kortare rutt, där du startar från havet och går sex kilometer till ”Järnportarna”. Slutligen, om du lockas av tanken på att gå igenom denna vackra ravin, men föredrar att gå då det finns färre folk: av de människor går genom ravinen Samaria göra det på morgonen. Om du börjar mitt på dagen och gå i lugn takt ta sig till Agia Roumeli på kvällen möter du bara en handfull människor.


Det finns bra pentionat i de flesta byar utmed vägen. Att gå från Agia Roumeli till HorasFakion är en bra vandring med möjlighet att stoppa i Lotro om man vill vandra kortare sträcka.

Först tänkte vi åka lokalbuss upp till Omalos, och efter vandringen ta båt till Chora Sfakion, och buss hem därifrån. Men vi visste inte när bussarna till Omalas gick , och vi orkade inte gå bort och kolla heller. Det är verkligen en utflykt att rekommendera. Vår grupp hade nöjet att göra vandringen med en duktig guide från Temaresor. Under vandringen fick vi därför en utmärkt guidad vägledning!


Gå ner i den km långa, gånger 1meter breda och upp till 7meter djupa ravinen. Kreta i maj för att vandra. Utforskningen kommer att ta mellan och timmar. Vandra genom Europas längsta ravin och beundra naturens skönhet och mångfald. Vingvärd på resmålet för mer information.


Därifrån går sedan stigen nedför ner till Agia Roumeli vid Libyska havet. Stigen är ibland stenig och brant, men ändå väl underhållen. Så vi skulle få ta oss dit själva, om dom nu öppna ravinen innan vi gav oss iväg hem. Och här slumpade det sig så vi fick en hel del tur.


Vi gick in på Tellus resebyrå, ligger mellan busstationen och galma stan.

Man går ravinen lätt på den utmätta tiden som resebyråerna har, men för mig är vandringen så mycket mer, botaniserande, fotografering etc. Då blir det svårt att hinna. Musklerna hade stannat i nån hjulbent position, trots att vi inte ridit de där åsnorna. Har för mig att det tog flera dagar innan jag kunde gå rimligen normalt igen.


Otroligt vackert där iallafall, men man bör veta lite bättre vad man ger sig in på! Samaria Gorge, Chania - the longest gorge in Europe, with a unique, magnificent natural environment. Gick igår Samariaravinen för första gången och kan ärligt säga att jag häpnade. Inte bara av den storslagna naturupplevelsen, utan också av att det faktiskt gick bättre att gå för egen del än förväntat. Många partier är riktigt svåra och påfrestande att gå , speciellt den första biten som är brant utför.


Jag, pappa och syrran bokade in en riktigt djärv och våghalsig utflykt. Visserligen arrangerad via charterbolaget, men ändå. Vi vandrade den mil långa Samariaravinen. Inte mycket folk som gick den där dagen.


Förmodligen väldigt annorlunda nu. Vår egen norrländska ravin. Den mäktiga Samariaravinen Samariaravinen är Europas längsta ravin, och sträcker sig nästan två mil (km). Att gå hela sträckan tar runt fem timmar, men det finns gott om alternativ för den som vill ta en kortare tur. Alla som kan relatera till naturen har möjlighet att gå på upptäcksfärder omgiven av öde, vilda berg eller utefter nästan folktomma stränder vilka ger en unik frihetskänsla.


Ni kan dessutom deltaga i vårt eget 4-dagars program för att upptäcka det genuina livet i Samaria och Agia Roumeli. Tre timmar tog det för oss ner, med diverse fotografipauser :) sedan blev det dock en lång väntan på resten av gruppen som valde att gå sträckan, men jisses vad kul vi hade, och så mycket skratt! En magisk naturupplevelse! Vi går från mybnningen till den övergivna byn Samaria halvvägs in i ravinen, och vänder sedan tillbaka (ca km). Det betyder att vi på förmiddagen sliper dom flera hundra vandrare som strömmar nerför ravinen i motsatt riktning.


Man glömmer iallafall inte att man vandrat i Samariaravinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg