torsdag 30 augusti 2018

Installera kamin regler

Det billiga byggvaruhuset online. Snabb leverans, oslagbara priser! Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg.


Behovet av en alternativ värmekälla i hemmet känns mer angeläget och med en braskamin från Contura får dessutom en väldigt mysig, stämningsfull och miljömärkt värmekälla. Detta avstånd kan dras ner om väggen byggs med ett strålningsskydd.

Installera enligt manualen. Om Du installerar en anläggning som är avsedd att värma upp vatten skall Du vidta åtgärder enligt nedan. Reglerna gäller inte i sin helhet, där utrustningen är försedd med kontinuerlig matning av bränsle och med automatik kan reglera effekten och även stänga av sig själv. BBR 8:Värmeinstallationer.


Hur gör jag när jag ska byta ut eller installera en kamin ? Vid uppförande av ny byggnad gäller de ändrade reglerna i Boverkets byggregler. I befintliga byggnader är reglerna däremot flexibla och det finns möjlighet att anpassa kraven. Kraven ska då fastställas utifrån den enskilda byggnaden och den aktuella åtgärden.

Till denna märkning kopplas en så kallad prestandadeklaration där man deklarerar vilken effektivitet och vilka utsläpp varje kamin har. Detta dokument finns normalt sett att finna på varje tillverkares hemsida. Kan man byta kamin själv? Med varje kamin följer en monteringsanvisning vilket gör att man kan byta en kamin på egen hand.


Hej, jag ska installera en kamin. Jag avser täcka detta med klinkers. Avser man att installera en kamin i en byggnad som tidigare har haft en sådan och man vill välja en kamin som till ålder och karaktär är anpassad till byggnadens, så är det ett skäl att anpassa kraven med hänsyn till varsamhetskravet och byggnadens kulturvärden.


Vad är kravet och vad rekommenderas? Ska du dra en rökkanal på utsidan av fasaden eller om byggnadens utseende ändras avsevärt så kan du behöva söka bygglov. Det finns grundregler för eldstadsplan.


Grundregeln är att eldstadsplanet ska vara meter långt, mätt från den bakre väggen i kaminen. Om du installerar en gjutjärnskamin är det andra regler som gäller. Att installera en eldstad eller rökkanal är en anmälningspliktigt åtgärd enligt Plan- och bygglagen. Hör gärna av dig till Kontaktcenter om du är osäker på om en anmälan krävs eller inte. Innan kaminen beställs och installeras är det dags att göra en bygganmälan eller ansöka om bygglov.


Olika regler gäller i olika kommuner, så kontakta din kommun för att få veta vad som gäller just där.

Väger installationen mer ska bjälklaget förstärkas. Fundera över var du helst vill placera braskaminen. Tänk på att skorstensröret kommer ut på taket rakt ovanför kaminen. Det följer oftast med monteringsanvisning när man köper sin kamin , och det enda man behöver ta hjälp med är en provtryckning när allt är installerat och klart. De flesta kan klara att installera en braskamin själv.


Nämnas bör att reglerna bara gäller vid nyinstallation av vedspisar och kaminer , redan installerade vedspisar berörs inte. Under en övergångsperiod på ett år från att de nya reglerna trätt i kraft får dessutom de gamla reglerna tillämpas. Om du vill byta kamin , så gäller de nya reglerna inte ännu. De nya kraven gäller när man uppför nya byggnader.


De gäller alltså för sådana kaminer och pannor som installeras i samband med att man bygger helt nya hus. I de flesta fall är det en bygganmälan som krävs för att få installera en kamin. Så här säger till exempel Stockholms stad om när en bygganmälan behövs: – Vid installation av ny eldstad inklusive insats eller braskassett. När du installerar en eldstad eller gör en väsentlig förändring av en eldstad eller rökkanal, ska man lämna in en bygganmälan.


Den ska innehålla en kontrollplan som beskriver vad som ska kontrolleras efter genomförd installation. Du ska bifoga en planritning där du visar var kaminen står. Dock modell ”ful” så nu står vi i begrepp att köpa en ny.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg