måndag 20 augusti 2018

Hur lång tid har man på sig att betala en faktura

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser.


Myt nr 9: Man har alltid dagar på sig att betala en faktura Nej, det finns ingen lag om att man har dagar på sig att betala en faktura. Om betalningstid inte har överenskommits, har säljaren rätt att bestämma inom vilken tid betalning ska vara gjord (konsumentköplagen §, köplagen §, konsumenttjänstlagen §). Det normala när man handlar på postorder eller via nätet är ju att man gör det på kredit, men hur lång tid har man på sig att betala enligt svensk lag?

Vi utgår från att säljaren inte har specificerat någon specifik tid för betalning på hemsidan eller i postorderkatalogen för köpvillkoren, vilket kanske är det vanligaste. Hur länge kan man vänta med att skicka en faktura ? Har du köpt varan som. Hur lång tid i efterhand kan en faktura bestridas?


Däremot kan fakturamottagarens passivitet tolkas som ett medgivande av att ett visst belopp ska betalas. Faktum är att du inte behöver sända någon påminnelse alls. Det finns ingen lag som reglerar hur många påminnelser man måste skicka.


Om du vill kan du gå direkt på inkasso. Enda kravet är att fakturan ska vara aviserad och förfallen till betalning.

Normalt sänder man ändå alltid en påminnelse. Detta för att undvika onödiga problem. Vi har anlitat en underentreprenör som har utfört plåtarbeten åt en av våra kunder ( en privatperson). Plåtslagaren har först nu efter år skickat en faktura till oss. Måste vi betala fakturan och hur långt efteråt kan man skicka en faktura ? Hur man betalar en faktura.


Fakturor innehåll ofta en hel del information. På fakturan finns många olika begrepp som ibland kan vara lite svåra att förstå sig på , inte minst för den som är ung och just börjat bekanta sig med vuxenvärlden och äldre personer som inte är helt sålda på idén att betala fakturor digitalt. Att betala fakturor är lättare än vad man tror och går att utföra både via sin bank och deras internetbank – Vanligtvis betalar man sina fakturor via internetbanken. För ett par år sedan var det dock vanligare med att man betalade räkningarna med hjälp av blanketter på sitt bankkontor, något som fortfarande är möjligt men som successivt tagits bort i mån av internet framfart. I synnerhet inte om man som kund har skäl att bestrida det.


Inkassobolagen hittar på egna ansvar som att det är kundens ansvar att se till att kunden ska betala oavsett om denne fått en faktura eller inte, vilket är helt fel. När ett ärende har gått till ett inkassobolag, hur lång tid har man på sig att betala fakturan. Men det kan vara bra att ha kommit överens med dina kunder om hur lång tid de ska ha på sig.


Om betalningsvillkor inte har överenskommits, är det säljaren som har rätt att bestämma inom vilken tid betalning ska vara gjord (konsumentköplagen 36§ och köplagen 49§). Om man inte kommer överens om något annat? Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst.


Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Jag brukar göra rätt för mig, men det brukar inte vara så att jag frivilligt betalar utan en begäran först.

Om någon vill ha mina pengar, får de skicka en faktura. Finns någon tidsfrist? Parkerade en halvtimma för länge på en parkeringsplats som man max fick stå min på. Moralkärringar och annat OT-snack rapporteras på direkten! För att en rättelse ska kunna godkännas måste den göras inom ett par dagar efter att du har fått parkeringsanmärkningen.


Godkänns inte rättelsen kan du bestrida. Betala felparkeringsavgiften. Det är Transportstyrelsen som sköter administrationen av betalningen för parkeringsanmärkningar som är utfärdade på allmän plats. Fakturan ser ut på nästan samma sätt som pappersfakturan.


Ofta innehåller den mer information eftersom det finns plats för länkar på fakturan till information på företagets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg