måndag 26 november 2018

Skorsten utanför huset

Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Vi har det du behöver till din skorsten Rostfri stålskorsten Hög kvalitet Bästa pris års Garanti Direkt från tillverkaren. Skorsten utanför huset ? Deras rum är rätt små så det går inte.


Det är därför du inte hittar i Ryssland någon skorsten i husets yttervägg.

Symmetrin mot huskroppen var viktig, så skorstenen kunde byggas lutande på vinden för att skorstenen skulle kunna mynna ut på rätt plats på taket. Eldstaden var ofta placerad i ytterkant av huset , ibland var till och med bakväggen på eldstaden utanför själva huset i form av en putsad vägg som övergick i skorsten. Ofta får jag frågor på hur högt över nock en skorsten måste löpa för att bli godkänd. Flertalet installationer som görs bygger fortfarande på den numera förlegade regeln att skorstenen måste vara en meter över nock.


Om skorstenen är placerad utanför fasaden så kan en linje dras från den högsta punkten med graders lutning, skorstenar som är belägna inom meter behöver skära linjen. Vågrätt avstånd mellan skorstenen och den högre fasaden skall vara minst gånger höjdskillnaden mellan de olika taken. Jag skall installera en braskamin i ett hus utan skorsten. Naturligtvis är det problem med att hitta en bra dragning av skorstennsröret, så mitt förslag till installatören var att placera kaminen vid en yttervägg och dra en utvändig skorsten på gaveln upp till nocken (½ -plans hus ).

Han avrådde från detta. Fristående vinkelmodul bakom kaminen. Rakt upp från kaminen. På andra våningen har en annan färg valts på skorstensröret. Kamin med halvisolerad vinklad skorsten.


Nederbörd som snö och regn kan på sikt få ödesdigra konsekvenser för din skorsten om du inte har en skorstenshuv. När en skorsten är för gammal ser man det framför allt på utsidan av skorstenen då det har fått en svag färg av mörkgula fläckar. Till det så kan det även.


Undertrycket i en rökkanal ökar med temperaturskillnaden mellan den varma rökgasen i kanalen och den kallare luften utanför. Olika typer av eldstäder behöver också sin speciella skorsten och särskilda kanalstorlek. Men jag håller med om att det är värmeekonomiskt ovettigt att dra skorstenen utanför huset , en liten vinst med det är att det inte tar någon plats.


Frågan skulle snarast kunna ställas: Skulle du använda dig av schacktet, eller placera skorstenen på ett helt annat ställe inne i huset fast med mer jobb som följd? Exempelvis så har min svärfar skorstenen utanför huset , utan plattform. Och den går att sota underifrån. Lösningarna är många, en del mindre bra.


Vinklar och kanter i skorstenen försämrar draget och den bästa skorstenen är rak och helst rund. Sämre är de rektangulära kanalerna som är mest vanliga i äldre skorstenar.

Eldstäder och skorstenar får inte utsätta brännbara material för en högre temperatur än 85°C på grund av risken för antändning. Lika viktigt är att den passar kaminen som hand i handske och att den smälter in i husets design. Med en skorsten från Premodul är du helt på den säkra sidan. Hitta rätt produkt till rätt pris.


Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats. När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll. De flesta skorstenar har flera kanaler för rökgaser och ventilation. När man inte eldar kommer kalluft in uppifrån och man bör då ha ett spjäll som hindrar detta kallras.


När man eldar stiger den varma röken uppåt och kall luft kommer nerifrån och skapar ett undertryck som ger draget samt kan skapa ett självdrag i ditt hus. Vi gjorde en besiktning av vå öppna spis med tillhörande skorsten innan vi köpte vårt hus. Denna var otät och ska nu lagas av en skorstenstätarfirma.


Nu har vi fått protokollet från besiktningen och där står att det ska göras en efterbesiktning av sotaren. Kan inte skostenstätafirman garantera sitt egna arbete alltså? Antar att det har vittrats sönder eller att man kan kört all bruk utanför (kommer inte ihåg vad den tekniken heter). Min plan är: 1) Täta skorstenen ovanför nock (mura till den), putsa den och måla den med silikatfärg.


I tättbebyggda områden har skorstenen även en viktig funktion för grannsämjan. En förutsättning är även att man eldar på ett korrekt sätt. Premodul skorstenar tillverkas i Småländska Markaryd och är ett varumärke inom börsnoterade NIBE-koncernen. För din säkerhets skull lämnar vi års garanti. Befintlig skorsten och nyinstallation.


En stålskorsten har inte samma livslängd som en murad skorsten. Byter du eldningsutrustning ska du kontrollera med en skorstensfejare beträffande lämplig typ av skorsten , placering och skorstenshöjd. Vid nyinstallation används ofta så kallade modulskorstenar av stenmaterial eller stål.


Att vi blir så handfallna beror givetvis på att vi vid ett strömavbrott utanför huset varken kan eller får göra något för att hjälpa upp situationen. Lite hårdraget Kan man säga, att vi är lika rådlösa som folk var för ca 2år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg