måndag 19 november 2018

Få bort mossa i gräsmattan

Att fastställa vad mossan i gräsmattan beror på är A och O om man vill bli av med mossan. Tar man inte bort orsaken till att mossan trivs i gräsmattan kommer mossan garanterat tillbaka, även om du tar bort den tillfälligt. Här har du checklistan och åtgärderna. Mossa i gräsmattan får du bort med Algomin.


Effektivt, enkelt och miljövänligt! Algomin stärker gräset så det konkurrerar ut mossan naturligt.

Ta bort så mycket mossa som möjligt. Växer mossan fläckvis är det viktigt att inte räfsa så små mossplantor sprätter över delar av gräsmattan där det inte växer mossa. Dressa sedan gräsmattan med dressjord och ”stompa” till den med baksidan av en kratta. För att reparera gräsmattan , så med en gräsfröblandning. Det gör att gräsmattan kan se ut att vara full av mossa i början av säsongen.


Har du en stark gräsmatta och sköter den, så kommer gräset klara av att konkurrera ut mossan. Om mossa tagit över och gräset är svagt behöver du göra en instas för att gräset ska få den kraft som behövs. Anledningar till att du får mossa i. Så gräsmattan med en gräsfröblandning för att reparera den.

Detta är särskilt viktigt på skuggiga områden, eftersom gräs inte gillar skugga, och då är det lätt för mossan att få övertaget. Vattna gräsmattan sällan och mycket, så får gräset starka rötter som söker sig nedåt. Här hittar du tips och det mesta du kan tänkas behöva veta för att få bort och undvika ogräs i gräsmattan.


Ogräs är växter som växer där man inte vill ha dem. En gräsmatta ska helst bestå av gräsplantor enbart, med ensartad grönska och så få avvikelser i övrigt som möjligt, ogräs är avvikare i högsta grad. Få bort mossa från gräsmattan. Det är mycket vanligt att få mossa på gräsmattan.


Men du ska absolut inte kratta bort den eller använda mossrivare, eftersom den då sprids ännu mer, berättar Anna Theorin. Hjälp, mossan gör mig galen – finns det något knep för att få bort den? Jag blir tokig på mossan i vår trädgård. Förutom att större delen av gräsmattan består av mossa letar den sig också ut mellan stenplattorna. Finns det något knep för att bli av med mossan ? När ska man ta bort mossan i gräsmattan ? Gräset repar sig snabbt, bara det får lite hjälp.


Så snart marken är tillräckligt torr för att bära, och jordtemperaturen stiger upp mot - grader, då är det dags att ge gräsmattan en ordentlig översyn. Har man mycket mossa i gräsmattan behandlar man den först. Det finns mossrivare om man vill investera i en sån.


Klipp gräset (om det finns något) ofta. Har en kompis som har slitit som ett djur för att få bort mossa i sin trädgård.

De började på våren, och hade i augusti-september fått någorlunda gräsmatta. Därför väljer många att istället kratta bort mossan efter att arbetet är slutfört. Möjligheten finns också att lämna kvar en del mossa som gödning.


Tänk på att en vertikalskärare bara används några få gånger per år. Det kan vara värt att prioritera en vertikalskärare som har ett bra pris och som får arbetet gjort snabbt. När det kommer till mossa är det så att stora mängder mossporer förmodligen alltid kommer att finnas i din gräsmatta.


En del gillar den här doften som påminner om skog och natur medan andra är nära att flyga i taket då mossans distinkta lukt når näsborrarna. Det går att få bort mossa i gräsmattan med järnsulfat och vatten samt en praktisk spridarramp. Fäst en spridarramp på vattenkannan och döda mossan ! Numera så är det många som använder sig av järnvitriol för att få bort mossa i gräsmattan.


Det här är ett salt som dödar mossa och som även är bra för gräset. Detta är ett salt som dödar mossa och som dessutom är bra för gräset. Järnsulfat är inget bekämpningsmedel, det är näring till gräsmattan samtidigt som mossa inte tål järn. Läs mer om hur du på bästa sätt förebygger mossa och får en fin, grön gräsmatta här.


Mossan dör snabbt och blir då svart. Mossa på taket Mossa kan vara vackert men kom ihåg att det kan orsaka stora skador på ditt tak. Har du mossa på taket så riskerar takpannorna att spricka och orsaka fuktskador. Ha därför som vana att rensa bort mossan från taket så fort våren.


Mosspreparat – fungerar på samma sätt som kombipreparat, men innehåller bekämpningsmedel mot mossa istället för ogräs. Preparatet dödar mossan , vilken efter ett par veckor lätt kan krattas bort från gräsmattan. Samtidigt gödslas gräset vilket ger ökad konkurrenskraft för gräset mot mossan i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg