onsdag 28 november 2018

De fyra grundlagarna i sverige

Bekanta dig med vårt utbud online. Babyland - stort utbud produkter från välkända varumärken. Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här!


Sverige har fyra grundlagar : regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Dessutom finns riksdagsordningen, som är ett mellanting mellan grundlag och vanlig lag. Grundlagarna står över alla andra lagar. Sveriges grundlagar är de fyra grundlagar som reglerar Sveriges statsskick. Dessa grundlagar är regeringsformen (RF), tryckfrihetsförordningen (TF), yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och successionsordningen (SO).


En grundlag är en extra viktig lag. I Sverige har vi fyra grundlagar : 1. Successionsordningen 3.

Tryckfrihetsförordningen 4. Yttrandefrihetsgrundlagen. Här finns regler för hur regeringen ska arbeta och hur valen till riksdagen ska gå till. Som medlem i Europeiska unionen omfattas Sverige också av EU-rätten, som har företräde över nationell rätt. Regeringsformen innehåller också lagar om de grundläggande fri- och rättigheterna. Det betyder till exempel att om en svensk lag står i strid med en EU-lag är det EU-lagen som gäller.


Vid EU-inträdet fick Sverige därför göra ett par justeringar i grundlagarna. Vad de fyra grundlagarna möjliggör. Ett riktigt medborgarskyd helt enkelt.


Under de här valtiderna så är det inte endast politikerna som får uttrycka sig, det är hela befolkningen. Detta rättssystem upprätthålls genom domstolar som applicerar de lagar och förordningar som riksdagen har beslutat om, och som en grundstomme bakom alla dessa lagar och förordningar finns det absolut viktigaste demokratiska instrument vi har att luta oss tillbaka på i Sverige : våra fyra grundlagar. De svenska grundlagarna.


Det finns ett stort antal lagar och bestämmelser i Sverige , precis som i alla andra länder. De viktigaste är förmodligen de fyra grundlagarna och den här texten kommer att berätta om dem. Man brukar betrakta Magnus Erikssons landslag som Sveriges första grundlag.


Reglerna för Sveriges statsskick står skrivet i grundlagarna , man kan även kalla de för samhällets spelregler.

De innehåller reglerna för Sveriges statsskick och är enkelt uttryckt samhällets spelregler. All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Lite högtidligt kan man säga att de skyddar demokratin och står över alla andra lagar som stiftas i Sverige. Innehållet i våra övriga lagar får nämligen inte strida mot det som står i grundlagarna. Med grundlag menas att de är grundläggande för hur Sverige ska styras.


De utgör grunden för vår demokrati och är därför våra viktigaste lagar. Det som skiljer grundlagarna från andra lagar är svårigheten att ta bort, ändra eller lägga till en ny grundlag (om så skulle krävas). Utan grundlagar skulle ingen kunna uttala sig, och medier skulle inte kunna skriva om saker. Vi behöver dem för att samhällets ska kunna fungera, grundlagarna är de viktigaste.


Demokratins utveckling Demokratins framväxt i Sverige Det demokratiska systemet i Sverige Sveriges fyra grundlagar Politiska idéer och partier Det svenska. Den framväxande borgarklassen i städerna liksom de yrkesgrupper som stod utanför det som traditionellt utgjorde det borgerliga ståndet drev en intensiv kampanj för ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg