tisdag 22 september 2015

Sveriges största ubåt

Köp produkter från Plantoys hos oss. Ekologiska och barn- och babyprodukter online! Stort utbud online - alltid snabba leveranser, välkomna! Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension.


Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras.

Näcken-klass blev därmed de sista ubåtar med klassiska ubåtsnamn. En rysk atomubåt är på väg mot Östersjön och kommer segla förbi Sveriges sydkust på sin väg från Vita havet till Sankt Petersburg. En sådan här ubåt symboliserar stor ekonomisk, teknologisk och militär makt, säger Fredrik Westerlund vid Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI.


Rent militärt är den här stora ubåten gjord för att ha kärnvapenrobotar och kunna försvinna ute i världshaven. Det är svårare att gömma en sådan ubåt i Östersjön än i Ishavet eller Atlanten. Så jag tror att den är här främst med anledning av paraden.


Se topp 5-listan över de största ubåtarna i världen här. Ryssland har skickat världens största atomubåt till Östersjön.

Den 1meter långa ubåten är tänkt att delta i en parad för marina farkoster, som äger rum utanför S:t Petersburg i slutet av juli. För att komma dit måste ubåten färdas längs norska kusten, förbi Danmark och Sverige in i Östersjön. Sovjet bakom historiens största ubåt. En svensk ubåt stationerad i USA – enligt Stefan Ring hade ett liknande samarbete varit helt otänkbart för år sedan.


Men efter kalla krigets slut och med EU-medlemskap och internationalisering höjer inte många på ögonbrynen över att Sverige hyr ut en ubåt till USA. Världens största ubåt. Den ryska utbåten Dmitri Donskoi (TK-208).


Rekordet: 1meter lång, meter bred. Ubåten betecknas i Nato som i Typhoon-klassen och är med sina 1meter längre och större än någon annan ubåt. Stirlingmotorerna gör att ubåten kan befinna sig i undervattensläge i flera veckor. De använder sig av flytande syre för sin förbränning, vilket gör att ubåten inte måste gå upp till ytan för att hämta luft. Här bygger Sveriges hemligaste varv nya ubåtar Den första svenska nya ubåten på år byggs just nu i Karlskrona.


SvD Näringsliv var med när Saab gläntade på dörren till sin största investering någonsin – det ombyggda ubåtsvarvet. Kör Sveriges nya ubåtar – utan periskop: ”En vinst” En ny typ av periskop och större utrymmen kommer att göra livet och arbetet enklare för besättningen på Sveriges nya ubåtar. För första gången berättar de om hur de förbereder sig inför den stora omställningen. En farkost som uppfattades som en ubåt observerades i somras djupt inne i Stockholms skärgård.


Den upptäcktes i vattnet vid Lidingö mitt under ett seglarläger med barn i små optimistjollar.

Farkosten sågs på nära håll av tre seglingsinstruktörer som DN intervjuat. Försvarsmakten har undersökt händelsen men håller resultatet hemligt. Den här ubåten ska vara oerhört svår att upptäcka, det ska var en hög grad av kostnadseffektivitet, det ska ha en hög sensorkapacitet och lång räckvidd. Det här ska vara en väldigt kvalificerad högteknologisk ubåt som bidrar till att tydligt stärka den svenska militära förmågan, säger försvarsministern till Sveriges Radio. SAAB som köpte upp Kockums från tyska Thyssen Krup för drygt ett år sedan ska idag påbörja arbetet i Karlskrona med att bygga den nya ubåten A26.


Det är den svenska staten som har beställt två för miljarder kronor. Han ville väcka folkets vilja till ett större deltagande i samhällsarbetet. Han ville granska makten, utmana de styrande och avslöja missförhållanden. Men han ville också informera – och inte minst underhålla.


Vi fortsätter göra det varje dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg