tisdag 22 september 2015

Klädkod festlig klädsel

Beställ fina festkläder hos Bubbleroom. Tusentals varor och snabb leverans. Stort urval av de senaste trender! Blivit bjuden på en års fest som skall vara på en r estaurang.


På inbjudan står klädsel : Festlig. Kan man komma i en vanlig klänning med snygga accessoarer.

Klädkod barn och tonåringar. De bär finkläder i valfri färg och utformning på bröllop. Om ingen speciell klädsel angetts gäller mörk klädsel.


Svart är att föredra, men mörkblått, mörkgrått och mörkbrunt får också bra. Svar: Begreppet är påhittat och har ingen definition. Det förekommer ibland på inbjudningar och skrivs sannolikt i all välmening för att gästen inte ska vara bunden till en viss klädkod.


Problemet blir när någon kommer i frack och en annan i jeans, båda upplever sig festfina. Finns ju egentligen ingen klädkod som heter festlig så då får man väl ha vad man vill på sig som man anser vara fint.

Lär ju inte vara frack och långklänning direkt. När det kommer till klädkoden på en sådan tillställning är den relativt enkelt att tyda. Cocktailklädsel är nämligen en mer festlig klädsel där kjolen eller klänningen slutar vid knäna.


Du kan även välja mellan både klänning, kjol eller ett par festliga byxor med tillhörande topp. Kvinnans klädsel ska bestå av en så kallad smokingklänning. Den kan med fördel vara tvådelad. Klänningen kan vara kort eller lång men inte riktigt lika festlig och glittrig som en frackklänning. Ett ledord är, ju kortare, desto glittrigare.


Både långa och korta ärmar är passande. Om ni bjuder till ett sommarbröllop och önskar att gästerna kommer i sina vackra lediga linnekostymer kan ni även förtydliga er önskan genom att skriva: ljus kostym. Det är även tillåtet att bära en festligare. Om ni inte skriver någon klädkod i inbjudningskorten betyder det frack. I vissa fall godtas avsteg från klädkoden , om en person vill bära annan klädsel exempelvis av religiösa skäl.


I Sverige är de etablerade klädkoderna vid sociala tillställningar frack, smoking, mörk kostym och kavaj. Ibland anges kostym som klädkod , vilket inte är korrekt. Vanligtvis avses då Kavaj i tolkningen valfri färg.


De föreslår helt enkelt bär en kostym eller motsvarande klänning Begreppet kostym tillsammans med tema innebär egentligen maskerad.

Självklart ska man som gäst respektera brudparets eventuella klädkod på inbjudan. Det finns dock vissa etikettsregler som kan vara bra att känna till och rätta sig efter. Denna kan vara tvådela kort, lång. Mörk kostyFestligt i fina material.


Kvinnor ska enligt tradition täcka axlar och inte bära en klänning kortare än knälängd. Herrarna använder vit skjorta och slips eller fluga till kostymen. Jag kan inte finna att det är ett entydigt begrepp som till exempel Kavaj? Svar: Ack, dessa välmenande inbjudare som aldrig lär sig!


Skriver ni mörk kostym på inbjudan så innebär det att era manliga gäster kommer i en kostym som är marinblå, mörkgrå eller svart. Damerna bär en festlig klänning eller topp och kjol. Förr kunde den här klädkoden tolkas som mörk kostym vid högtidliga tillfällen såsom bröllop. Om det i en inbjudan anges viss klädsel , bör sådan klädsel bäras av värdfolk och gäster. Vi lever i ett hyffsad modernt samhälle där klädkoderinte längre behövs.


Förr var benämningen kavaj detsamma som mörk kostym, men idag använder många det för att beskriva en mer avslappnad klädsel. Det ska ändå vara en hel kostym, men den kan vara i en lite ljusare nyans. Till det kan männen bära slips eller fluga, jeans är dock fortfarande inte okej.


Om du tycker att clowner är festliga så kan du alltså ta på dig en clowndräkt. Jag hade kört på någon vanlig partyklädsel, det beror ju lite på vad det är för typ av. Med klädkoden Kavaj menas kostym för herrar, det vill säga kavaj och byxor skall vara i samma tyg och färg. En marinblå- eller grå kostym låter som ett utmärkt val för din kille.


Angående din klädsel så bör klänningen inte vara golvlång men får absolut vara ankellång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg