måndag 28 september 2015

Add kriterier

Add kriterier

I DSM-III tröghet, dåsighet och tendensen dagdrömma togs upp som egenskaper ADHD. Symptomen togs bort från ADHD kriterierna i DSM-IV, för även de med ADD visade sig ha dessa symptom, detta endast skett med frånvaron av hyperaktiva symtom. Dessa tydliga symtom beskrevs som trög kognitivt tempo (SCT). Add vanligare hos flickor. Hur högt upp i vuxen ålder add kan följa med är inte helt klarlagt.


Add kriterier

Vissa forskare menar att kvinnors problem med add följer med längre upp i åldrarna än mäns. För att få diagnosen add krävs att personen ofta uppfyller minst sex av följande. Men kriterierna skiljer sig vid överaktiviteten. ADHD av kombinerad typ skall uppfylla kriterierna för båda kategorierna enligt ovan.


Lindrig eller måttlig ADHD kan ”växa bort” eller få så lindriga symtom i vuxenlivet att livskvaliteten inte påverkas. ADD , en term som används i detta faktablad. Hon sa: Du är kreativ, luststyrd och har de där dragen som är typiska för ADHD. Jag gjorde tester och uppnådde kriterierna för ADD. ADD är som ADH men utan hyperaktiviteten.


Jag är istället oerhört styrd av lust. När motivationen kommer kan jag sitta dygnet runt. Det är oftast positivt.


För att kunna få diagnosen ADHD ska man uppfylla en rad olika punkter, eller så kallade kriterier i DSM-IV. Bland annat måste symtom ha uppkommit före sju års ålder och varat i över månader. Här har du en vuxen med ADD , mina symptom var (jag har medicin nu) att jag alltid kom försent, till allt, tappade bort saker hela tiden, kunde inte fokusera, var ständigt trött och sov hur mycket som helst. Kunde aldrig få arslet ur vagnen heller. Nu ser mitt liv helt annorlunda ut, går inte ens att jämföra hur det är med medicinen.


Om det är ett helvete att ha ADHD i skolan torde det vara ett större helvete att ha ADD , den hypoaktiva sorten ADH dvs utan H:et för hyperaktivitet, AD(H) då hjärnan är mer lågaktiv och alltså långsam. Inte mindre intelligent, utan behöver tid för att signalerna ska hitta rätt. I DSM-V finns kriterier på ouppmärksamhet (tex ouppmärksam på detaljer, gör slarvfel, kan inte bibehålla uppmärksamheten, inte lyssna, följa instruktioner, organisationssvårigheter, undviker sådant som kräver mental uthållighet, lättdistrahera glömsk) och kriterier på hyperaktivitet. Personer med ADD har alltså svårt att fokusera sin uppmärksamhet, men inte svårt att sitta still. Att man drömmer sig bort och har svårt att komma igång med sånt som man måste göra eller att avsluta det man påbörjat.


Mina egna erfarenheter av behandling vid vuxen- ADD har kanske inte varit lysande alla gånger, men det finns i så fall så mycket annat man också kan göra. I ditt fall tycker jag att du först och främst måste prata rakt och ärligt med din man om dina svårigheter och hur din ADD -problematik påverkar ditt liv. Diagnostiska kriterier : A. Ingen kliniskt signifikant allmän försening av språklig eller kognitiv utveckling.


För diagnos krävs att enstaka ord skall ha uttalats vid två års ålder eller tidigare och att kommunikativa fraser har använts vid tre års ålder eller tidigare. Vad är ADD - Snabba Fakta Den korta förklaringen lyder: Precis som ADHD fast inga problem att sitta still. Ibland tvärtom lite svårt att komma ur startblocken. Frekvensen av DAMP varierar med hänsyn till svårighetsgrad – svår form ses hos 1- av alla skolbarn, medan lättare form föreligger hos ca. ADD klassas som en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som man förr trodde var något som växte bort ju äldre personen blev men idag har man bättre koll och kunskap.


ADD har kvar det också då de är vuxna och dessutom med mer eller mindre precis samma symptom som innan. I de diagnostiska kriterierna enligt DSM är grunden för diagnos en överdriven rädsla och oro inför ett antal olika händelser eller aktiviteter flertalet dagar under minst sex månader och svårigheter att kontrollera sin oro. Derfor er der ofte flere inden for samme familie, der har ADD eller ADHD.


Add kriterier

Mennesker med ADD har primært vanskeligheder med at være opmærksomme og koncentrerede og dermed også med at opretholde et passende tempo og energiniveau i dagligdagen. Ved ADD er der overordnet set tale om minimum af følgende symptomer: Uopmærksomhe lav koncentration og hyppigt skift af fokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg