fredag 17 januari 2020

Vilka var apostlarna och vilket uppdrag hade de

Sedan Judas Iskariot förrått Kristus, och efter detta – tyngd av skuld – hängt sig själv före uppståndelsen, var apostlarna (lärjungarna) bara elva. Mattias vann denna lottdragning. Fullmakten hade Jesus gett dem genom den Helige anden.


Apostlarna fick i gengäld rätt till försörjning, men utsågs också att dela hans lidande, och de fick inte agera för egen vinning. På detta sätt äger apostlarna full auktoritet, men endast genom ett indirekt förhållande till Gud. Men de hade ett särskilt uppdrag.

Uppdraget var dubbelt: De var uttagna till vittnen och till sändebud. Som vittnen skulle de följa Jesus var han gick, höra vad han sade, och se vad han gjorde. Alldeles särskilt skulle de vara vittnen till Jesu död och uppståndelse. När Jesus sedan sände ut dem förde de detta med sig, och kunde intyga.


Men samtidigt som Petrus var energisk och handlingskraftig, var han också impulsiv och han hade lätt för att handla först och tänka sedan. När Jesus letat upp ett ställe för att vara ifred och bedja, dröjde det inte länge förrän Petrus var ute och sökte rätt på honom. ARBETSGIVARPODDEN Nu finns ett nytt avsnitt av Arbetsgivarpodden att lyssna till och denna gång pratar vi om förtroendearbetstid.


Men, vad betyder det, vilka är utmaningarna, hur möter man dem och vilket ansvar man har som chef och medarbetare? Det finns inte mycket att säga om dessa två alldagliga fiskare.

Att förändringarna gått bra beror på att medarbetarna var med från början och att arbetet fått ta ti menar Lena Bodin. Jag har förmånen att ha en verksamhet där det är högt i tak. Ingen ifrågasätter att vi ska arbeta så här. De nyutexaminerade förskollärarna går rakt in i arbetet. Elva av apostlarna är från Galileen, där Jesus växte upp.


Natanael är från Kana. Filippus, Petrus och Andreas är ursprungligen från Betsaida. Men vid något tillfälle flyttar Petrus och Andreas till Kapernaum, där Matteus troligen bodde.


Jakob och Johannes bor också i eller omkring Kapernaum, och i närheten hade de sin. Vi arbetar alltså på uppdrag från svenska folket genom de folkvalda politiker som fattar beslut om vilka regler vi ska följa. Vid behov tolkar domstolen reglerna. Piaget och Erikson hävdade att barns tankeutveckling var det centrala i utvecklingen. De menade att barnet måste ha uppnått en viss mental mognad för att få de biologiska villkoren för inlärning.


Mot denna bakgrund var de resande lärjungarna apostlar i bokstav-ligaste mening, och Linné väntade att de skulle sprida ljuset från Uppsala över värl-den. Vilka ämnen man läste i skolan: Läsning, skrivning, räkning och kristendom. De större barnen hade också slöj det var viktigt att kunna sy och laga sina egna kläder och att kunna laga sina redskap, möbler och hus när man blev vuxen.


Den enda musikundervisning man fick var till exempel alla de psalmer man skulle lära sig utantill. Landskapets upplevelsevärden - vilka är de och var finns de ?

Flera av de elva folk-hälsomålen har kopplingar till en trygg och säker utemiljö, liksom till hälsa och fysisk aktivitet. Insatser inom det pedagogiska ledarskapet anges bl. Vidare visar granskningarna att det råder en stor otydlighet vad gäller förskollärarens uttalade ansvar för undervisningen och det pedagogiska uppdraget. Migrationsverket får sitt uppdrag från riksdag och regering, som är de som formar Sveriges migrationspolitik.


Med tiden tillskrevs barn fler och fler kompetenser och förmågor. Vuxna börj­ade lyssna på vad barn hade att säga och lärde sig på så vis mer om hur de tänker kring olika saker. Forskningsstudier ökade kunskaperna.


Samtidigt skedde det stora förändringar i samhället, som att kvinnor började jobba i mycket större utsträckning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg