onsdag 22 januari 2020

Vad består mens av

Mens är den del av livmoderslemhinnan som stöts bort när inget ägg blir befruktat. Men frågan är, vad består egentligen mens av ? Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av.


Välkommen till Libresse.

Upptäck våra produkter och expertråd här. Vi vill att du ska kunna leva tryggt och med självförtroende, oavsett om du har mens eller inte. Behandling av oregelbunden mens. Preventivmedel med hormoner gör att du får mer regelbunden mens , eller att den försvinner helt. Du kan till exempel få p-ring, p-piller, p-plåster eller andra läkemedel som innehåller hormoner.


Om du vill bli gravid finns det olika behandlingar beroende på vad som är orsaken till att du inte blir gravid. Det finns många frågor om mens.

Kan en tampong försvinna? Här svarar UMO:s barnmorska Therese Zetterqvist Eriksson på några av de vanligaste. Den har alltid varit slemmig och blää. Men nu är det bara rött blo den är tunn och mycket sparsam.


Har aldrig haft en sån här mens , det är jättekonstigt. Mens kommer regelbundet under många år och det är vanligt att man använder olika skydd för att stoppa mensen från att smutsa ens kläder. Till skillnad från urin så är mens ingenting som man kan hålla inne, utan det rinner fritt ut ur slidan.


Det är något som börjar när din kropp är tillräckligt mogen att få ett barn. Varje månad blir livmoderns (uterus) slemhinna tjockare med vävnader och dina äggstockar släpper loss ett ägg (som även kallas ovum). Om en spermie befruktar ägget, kommer vävnaden att stanna där den är för att hjälpa till med graviditeten. Denna består ofta av en tryckande smärta i magens nedre delar samt emellanåt strålande smärtor mot korsryggen och ut i ljumskarna.


Smärtan är hos de flesta överkomlig, medan vissa får så kraftiga smärtor, illamåenden, diarréer, huvudvärk eller kräkningar att smärtstillande medel kan behöva användas. Samtidigt är det 8miljoner personer som har mens varje dag och det finns ingen symbol för det alls. Förslagen till mensemoji som tagits fram av Plan International består av en gla sur eller ilsken bloddroppe, en blodig binda, en livmoder och en kalender med bloddroppar på.


Om så inte sker, stöter livmodern bort slemhinnan och en ny menscykel börjar. Bortstötandet av slemhinnan kallas menstruation eller bara mens , och ger upphov till mensblodet.

Detta består av livmoderslemhinnan och blodrester, och består alltså inte av blod av samma sammansättning som i blodådrorna. Mens är något som alla tjejer och kvinnor får varje månad under större delen av deras liv. Mens är så mycket mer än bara en blödning varje månad. Mensen brukar komma runt 12-års åldern och. Visste du att mens till stor del består av slemhinnor?


Eller att mensvärk inte beror på själva blödningen, utan på att livmodern får träningsvärk? I den här fyra minuter långa filmen förklarar vi allt du behöver veta om mens och menscykeln. Reglerna kring mat och dryck före sövning är viktiga att följa.


Du får ofta reglerna skriftligt från sjukhuset för att veta vad som gäller. Det är vanligt att du får några tabletter att ta med lite vatten en stund innan sövningen. Det kallas premedicinering och består av tabletter som är svagt smärtstillande och mot illamående.


Mens , den blodiga sanningen, är ämnet för dagens temasändning. Vi får veta allt vi ville veta om mens och lite mer därtill, när mensexperten Marie Bixo gästar Fråga doktorn och svarar på tittarnas frågor om mens , PMS mm. Programledare: Suzanne Axell. Husläkare: Karin Granberg.


Ljudvågor består av förtätningar och förtunningar (i t ex luft) som rör sig ut från ljudkällan som ringar på vatten (som ju också är vågor). När dessa förtätningar och förtunningar når trumhinnan uppfattar vår hjärna det som ett ljud. Denna mycket vanliga bakterierubbning ger en sparsam flytning som är illaluktande. Det märks mest strax efter mens och efter samlag, när pH-värdet är lite högre än vanligt.


Din mens borde vara i någon färgskala av rött eller brunt, men om den är mer orange eller grå kan det betyda att något inte står rätt till. Ibland är det en indikation på en infektion, speciellt om du har andra symptom så som magsmärtor, att det kliar, eller att det svider när du kissar. Mens är det som stöts ut ur slidan då kvinnans mensturationscykel nått den punkt då ägget,om det inte blivit befruktat, stöts ut.


Det som stöts ut består tillstörsta delen av slemhinnor samt en aning blod. När en kvinna har mens kan man säga att kvinnan mensar. Under Kostråd och matvanor finns råd om bra matvanor för vuxna och barn.


Fördjupning – vad består fett av ? Vad är nyttigt och onyttigt fett?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg