fredag 10 januari 2020

Tak uterum konstruktion

Stort utbud av kompletta uterum till oslagbara priser! Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg.


Tak över uterum och entréer får man uppföra utan bygglov om takets yta är högst m 2. För större tak krävs bygglov.

Om någon del av taket och planket kommer närmare tomtgränsen än m krävs medgivande från grannen. För plank runt uteplats gäller att det inte får vara högre än m och gå ut längre från huset än m. Om du bygger ett tak över en uteplats eller ett enklare sommar-rum, där syftet är att få skydd mot mygg, väder och vind under sommarmånaderna, kan du lägga ett enklare tak i kanalplast eller ett av glas. Ska taket bara fungera som ett skydd eller vill du ha ett uterum som förlänger.


Här får du bra tips om uterum och vad du behöver tänka på samt. Här skapar du ditt tak över uterum. Börja med Välja utförande, storlek.


Formen hos ett tak överensstämmer vanligen med formen hos den konstruktion som bär upp taket.

Lutningen hos takytan avgör vilka taktäckningssystem. Alla mått är i mm där inget annat anges. Olika konstruktioner Ett altantak kan ha olika former , men det vanligaste är att man väljer att montera ett pulpettak som löper ut från husväggen. Fundera på vad som passar ihop med ditt befintliga hus och välj takform därefter. Ett brutet sadeltak skapar mer rymd och blir allt populärare för uterum.


Kontrollera gärna dina skisser med en konstruktör så att taklutningen och konstruktionen klarar påfrestningar från snö, väder och vind. Taket är en viktig del av uterummet. Ett tätt tak stoppar solen från att komma in genom fönstren till huset på den sida där uterummet är placerat.


Det gör att det blir väldigt mörkt i det rummet i huset om du inte har fönster som vetter åt andra håll. Planera ditt uterum så du får ett takutsprång både i sidled och framåt. Det finns för- och nackdelar med alla sorters tak. Kommer du att bygga en ”låda” runt taket på ditt uterum , kan det bli något annorlunda.


Se till att väggbalk, frontbalk och tak räcker till det önskade totala breddmåttet inklusive takutsprång. Välj detta tak till uterummet för både hög hållbarhet och funktionalitet. Våra kanalplasttak är tillverkade i polykarbonat och håller för hårda påfrestningar, precis som ett tak av god kvalitet ska göra.


Genom att i vissa speciella situationer använda impregnerat limträ eller limträ som tillverkats av impregnerat lamellvirke, kan ett långvarigt och effektivt rötskydd erhållas. Det kan dock inte ersätta det konstruktiva träskyddet, utan ska ses som ett komplement.

Fukt som tillförs en konstruktion kan ge upphov till andra problem än röta. Rätt tak för rätt uterum. Hos oss hittar du både tak i mjölkvit isolerplast och i klart isolerglas.


Komplett profilsystem ingår alltid när du köper tak hos oss! Du kan också sätta stolparna i stolpskor, men då måste du komma ihåg att förstärka konstruktionen – exempelvis genom att sätta snedsträvor högst upp på bjälkarna. Willab Gardens isolerplasttak är konstruerade med X-struktur, s. Se hur du gör i våra artiklar om altantak.


Vilket tak du väljer beror helt på pris och ambitionsnivå. Här visas principlösningar och typdetaljer för tak på underlag av träpanel – underlagsspont – med taktäckning av tegelpannor, betongpannor, skyddsbelagd papp, plan plåt, spåntak eller faltak. Tak på underlag av fribärande läkt visas för täckning med betongpannor, tegelpannor eller profilerad plåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg