torsdag 16 januari 2020

Tal ämnen svenska

Sveriges största utbud av födelsedagstal från professionella talskrivare. Hej ska hålla ett fem minuter långt tal i skolan. Så nu frågar jag Fragbite. Har ni något intressant.


Tips på ämnen för argumenterande tal ? Hej, jag ska hålla ett argumenterande tal i svenska där min svenska lärare har sagt att man själv får välja ämne.

Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, och med hjälp av skönlitteratur, texter av olika slag och olika typer av medier lär hon känna sin omvärl sina medmänniskor och sig själv. Vad hade ni som ämne i så fall?


Hade ett argumenterade tal om fildelning och ett informerande tal om Jan Guillous böcker. Sen så jag ett tal om min katt på engelska och hm, ett tal i nationella provet typ, men improviserade så minns inget om det. Här kan du läsa om några berömda tal som gått till historien.


Du hittar både kända svenska tal och bevingade historiska tal från utlandet.

Vill du inspireras av flera bra talare eller få tips om hur du själv kan bli bättre på att hålla tal finns mer information att hitta. Sir Winston Churchills tal : Blo svett och tårar. Jag har fått en del förfrågningar om ämnen till det argumenterande talet. Här kommer några som jag drog ur min hatt.


Man måste självklart inte välja något av dessa. För alla ämnen gäller att man kan vara för eller emot. Jag tror det är viktigt att ni skriver mesta talet ihop och sen kan var o en få säga ytterligare några ord till ‘sin’ man utöver det.


Och att ni sedan gör ett tydligt manus, där det framgår vem som säger vad. Vet du vad jag tog för ämne ? Jag fick MVG på talet och MVG i slutbetyg! Det är bara att köra efter magkänslan: det du kan bäst är det du kan bäst. Ska du hålla ett riktigt bra informerande tal , krävs det att du vet vad du pratar om, du har koll, du tycker om ämnet och kan prata fritt kring det utan eventuella stödord. Undervisningen i ämnet svenska som andraspråk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Förmåga att kommunicera i tal och skrift och anpassa språket till ämne , syfte, situation och mottagare.


Förmåga att använda ett rikt ordförråd på ett sätt som är relevant för sammanhanget. Snart är det ju dags för muntliga nationella proven i Svenska där man ska hålla ett argumenterande tal. Små och stora språk men jag har lite svårt att komma på ett ämne att prata om.


Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt svenska tal - och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Talet kan vara om exakt vad som helst men jag har en riktig idétorka så jag undrar om Sweddit kanske har något aktuellt eller intressant som jag skulle göra mitt tal om?

Vi fylls alla av förhoppningar, nyfikenhet och ett visst mått av bävan inför det nya, som väntar oss när vi tar steget över tidens tröskel till tjugohundra- talet. Vill inte ha något jätteseriöst som t. De höll ett utredande tal och skrev en utredande text, bland annat. Under båda dessa uppdrag arbetade vi utförligt med förberedelsearbete vilket jag har skrivit om i tidigare inlägg (leta i kategorier så hittar du).


Bland andra kända läroboksförfattare i ämnet bör nämnas Cicero, Isokrates och Quintilianus, alla tre verksamma under antiken, samt Vossius.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg