måndag 6 januari 2020

Stonewallupproret 1969 vilken gata

Upproret spreds snart till större delar av gayrörelsen i Greenwich Village. Stonewallupproret var dock inte första gången hbtq-personer hävdade sina rättigheter i USA. Deras strategi var att försöka visa att homosexuella kunde smälta in i samhället och vara som ”alla andra”.


Stonewallupproret 1969 vilken gata

Motståndet från barbesökarna blir snart våldsamt och en uppretad folkmassa tar t. Vad som började med att gästerna på gayklubben Stonewall Inn motsatte sig polisens razzior utvecklades till protester mot polistrakasserier över hela USA. Upproret, där transpersoner, lesbiska och homosexuella slog tillbaka mot polisens razzia av baren Stonewall Inn, har kommit att markera startskottet för vår tids HBTQ-rörelse. Den första marschen i Stockholm arrangerades den juni med deltagare. Stigmat var ännu starkt, dessutom sammanföll Stonewall-dagen olyckligt med midsommarhelgens folktomma gator.


Händelserna som följde av razzian kom att påverka både den amerikanska, och den internationella, hbtq-rörelsen. Många fann en fristad i gayklubbar som den maffiaägda baren Stonewall Inn. Protesterna och gatuslagsmålen spred sig och fortsatte, dag efter dag, och en kollektiv ilska fick New Yorks gator att koka av aggressiva gatudemonstrationer. Men i nuläget är det många i hbtqi-rörelsen som vill exkludera oss.


De tycker att vi inte har varit tillräckligt utsatta, att det inte är jobbigt att komma ut ur garderoben som asexuell, att vi inte blir mobbade, utkastade från våra hem, ifrågasatta och våldtagna. Omkring miljoner människor tog sig ut på Londons gator för att delta i och titta på Prideparaden, uppger BBC. Det är den högsta siffran någonsin, enligt arrangörerna.


Den handlar om den snygge Danny, som avslöjas som bög i sin lilla hemstad. Den beskriver noggrant vilken form av kämpande rörelse som HBT-socialisterna vill vara med och bygga upp. Massiva motdemonstrationer har anordnats också. Festivalen består oftast av att män och kvinnor vandrar nakna eller halvnakna på gatorna utklädda till tuppar och iklädda läderdräkter. Slagord som används går ut på att bekämpa heterosexualiteten, kyrkan och heterofamiljer.


Stonewallupproret 1969 vilken gata

QUIZ Vad kan du om Stockholms gamla kyrkogårdar och begravningsplatser? Kristna högtiden Alla helgons dag närmar sig, men i Stockholm finns även. QUIZ Kan du var julgranarna i det gamla Stockholm fanns? Det lackar mot jul och julgranarna är på plats sedan en tid tillbaka. Men vad kan du om stadens historiska.


Det råder delade meningar om vilka som egentligen satte igång slaget om Stonewall. En speciell händelse kom att bli startskottet för rörelsen vi ser i dag. På vilken gata ligger nöjesparken i köpenhamn ? Kan man få tag på linser till ögonen i malmö på samma dag som man beställer. Uniq Telemarketing i Malmö AB, vad är det för företag?


Var kan man köpa sprutspackel i malmö innerstad? Vart ligger timberland butiken i malmö? Vilken affär ligger mitt emot den? Adressen till samhall.


Och bakom det hel, ligger förstås ett kvinns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg