torsdag 9 januari 2020

Tak utan luftspalt

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här!

Kulörprogram med RAL- och NCS. Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Beskrivning av tak utan luftspalt I figur 5visas principen för ett fulliso-lerat snedtak utan luftspalt.


Under takpan-norna finns ett vattenavvisande skikt di-rekt ovanpå isoleringen. Detta skikt är lufttätt men ånggenomsläppligt. Det bety-der att fukt som kommer in un-der takpannorna kan avledas utan att fukta upp isoleringen.

Jag har aldrig hört att gamla hus med cutterspån i snedtaket ( utan luftspalt ) har haft problem med fukt. Så om träfiberullens egenskaper kan jämföras med det (vilket den väl skall göras) så borde det ju inte vara några problem att köra utan luftspalt. En sådan fuktvandring från bostadsdelen kan orsaka fuktskador på virke och träbaserade skivmaterial.


Man ska inte tillåta luft att strömmar ut genom klimatskalet (vägg, golv och tak ) utan huset ska andas på ett kontrollerat sätt, via ventilationsanläggningen. Dock har dessa tak pga av sin måttliga isolering mer varit att betrakta som ”varma tak ” då luften i spalten ”snabbt” efter inloppet ökat till tem-peraturer som varit i paritet med en oventilerad spalt i tak -konstruktionen. Ventilation av luftspalten. Utrymmet luftas genom att hål tas upp genom stötlisten närmast taket på husets utsida.


För att undvika att insekter tar sig in ska ett insektsnät monteras mellan panel och stötlist. Isolera tak utan luftspalt. Luftspalt tak isolering. Läkt spikas på sidorna av takstolarna vid takstolarnas övre kant, så att en luftspalt på mm bildas.


Vindskyddsskivor tillpassas och spikas underifrån mot läkten. Att varm luft stiger uppåt känner de flesta till. Detta gäller naturligtvis även i ditt hus. Den varma luften inne strävar mot taket , och har man ingen eller dålig isolering i vindsbjälklaget så försvinner värmen helt enkelt rakt ut.


Detta blir i längden inte bara dyrt utan kan också skapa problem med fuktskador.

I ett väl isolerat tak utan tillförsel av fukt, dvs. Jag ser mer och mer metoder att isolera tak på och jag vet inte alls vilket som är bäst. Det jag tänkte ta upp i denna tråd är att isolera utan.


Cellulosa utan luftspalt och takfotsventilation. Taket är ett sk tälttak, dvs med takfot runt om och inga gavlar. Min fråga är att klara man sig utan luftspalt på det här viset. Detta innebär att arbetet med tak -konstruktionen blir enklare och går snabbare, samtidigt erhålls en mer kompakt och bättre isolerad konstruktion. Med luftspaltsskivan slipper du även att spika läkt i kanterna och i mitten.


Här hittar du detaljerad artikelinformation om vår luftspaltsskiva. Get without the ads. Skip trial month free. Byggrutan luftspalt Daniel.


Det går även bra att isolera ett snedtak med Lösullsisolering. Denna installation utförs av lösullsentreprenörer. Vindskyddet ska vara tillräckligt tät och stabil för att stå emot trycket vid installation av lösull. En funktionell luftspalt mellan isoleringen och yttertaket är av avgörande betydelse.


Här visas principlösningar och typdetaljer för tak på underlag av träpanel – underlagsspont – med taktäckning av tegelpannor, betongpannor, skyddsbelagd papp, plan plåt, spåntak eller faltak. Tak på underlag av fribärande läkt visas för täckning med betongpannor, tegelpannor eller profilerad plåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg