torsdag 9 januari 2020

Trögflutenhet

Trögflutenhet

Synonyms for trögflutenhet in Swedish including definitions, and related words. Vi har totalt en synonym till vätskors trögflutenhet , men tyvärr inte några antonymer, registrerad i vår databas över synonymer och antonymer (motsatsord). Det finns tyvärr inte varken någon engelsk översättning eller några exempelmeningar för vätskors trögflutenhet inlagda i vår databas ännu. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer.


Trögflutenhet

Men som exempel är vätskors trögflutenhet synonymt med viskositet, beroende på i vilket sammanhang orden används så klart. En flui som belastas med en godtyckligt liten tvärkraft, undergår en fortlöpande deformation i tiden. Detta sker oavsett fluidens trögflutenhet. Hos fluiden är tvärkraftens storlek och deformationshastigheten kopplade till varandra.


Vid en fast kropp är det deformationen själv, som är relaterad till tvärkraften. En vätska i rörelse deformeras fortlöpande genom skjuvspänningens inverkan. Skjuvspänningens storlek beror på deformationshastigheten och på vätskans trögflutenhet = viskositet.


Viskositeten definieras vid skiktströmning, laminär strömning, av Newtons ansats. I detta sammanhang får man inte glömma de syntetiska basoljorna som består av ett fåtal utvalda komponenter som ”kopplats ihop” kemiskt, på ett sådant sätt att speciellt önskvärda egenskaper erhålles. Mer om detta längre fram.


Den beteckningen talar om vilken viskositet ( trögflutenhet ) motoroljan har när den är kall (5W) och varm (40). Alltså rinner den väldigt lätt. Rekomenderas den oljan SKALL man köra på den också.


Lagerspel, bränsleinsprutning osv är anpassat för att olja rinner lätt. Har man för tjock olja får inte lager den smörjnings som krävs av en kall motor. Viskositet är en fysikalisk egenskap hos vätskor och gaser som betecknar deras tjockhet eller interna motstånd mot flöden, och kan ses som ett mått på. Patienter med njurbesvär.


Om du har en njursjukdom och det är första gången du får Flebogamma DIF, kan du få njurbesvär. Din läkare överväger dina riskfaktorer och vidtar åtgärder såsom att minska på infusion en eller avbryta behandlingen. Blodets inre motstånd (friktion, tröghet) vid kraftpåverkan. In vitromätning av blodets viskositet har begränsad klinisk betydelse, då denna inte återger den verkliga viskositeten i cirkulationssystemet. Vi talar om maskinoljor, motoroljor, transmissionsoljor, hydrauloljor osv.


Oljorna indelas primärt efter viskositeten som är ett mått på oljans trögflutenhet. Oljans viskositet är temperaturberoende. Om man ersätter en transmissionsolja med en motorolja måste man beakta att viskositeten på dessa två oljegrupper mäts helt annorlunda. I tabellen ser man hur det ligger till.


En transmissionsolja SAE har nästa samma viskositet ( trögflutenhet ) som en Motorolja med viskositeten SAE eller SAE 30. Det räcker med att försöka läsa oljeburkarnas hieroglyfer för att bli totalt förvirrad. Viskositet är ett finare ord för oljans trögflutenhet.


Trögflutenhet

Därför tar vi en sak i taget. En trögflytande vätska har högre viskositet än en lättflytande. Ett system för beteckning av ”Society of Automotive Engineers” (SAE).


Beteckningen ger information om oljans viskositet ( trögflutenhet ) och vid vilken temperatur den kan användas. Denna SAE-beteckning indikerar även om oljan är syntetisk eller inte och finns angiven på varje oljeförpackning. Vätskan i kopplingen är en silikonolja som har den egenskapen att den kan ändra sin trögflutenhet även kallat viskositet.


Det används i viskokopplingen, när det är varvtalsskillnad mellan lamellerna rörs oljan om och blir varm. Värmen som uppstår höjer oljans viskositet ( trögflutenhet ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg