Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Enligt Jordabalkens kapitel, även kallat Hyreslagen (HL), får en hyresrätt inte överlåtas utan hyresvärdens godkännande. Se § HL: här Om du dock har bott ihop med din bror under en längre tid kan tillstånd för överlåtelsen sökas av hyresnämnden, om hyresvärden inte godkänt överlåtelsen.
Att överlåta hyresrätten till närstående Huvudregeln är att du som hyresgäst inte får överlåta hyresrätten utan hyresvärdens samtycke (kap. § jordabalken). Som hyresgäst har du möjlighet att överlåta din hyresrätt till en närstående som du varaktigt sammanbor med (kap. § jordabalken). Enligt § HL har hyresgästen under vissa förutsättningar möjlighet att överlåta hyresrätten till någon närstående.
En första förutsättning för överlåtelserätt är att hyresrätten överlåts till en närstående. Närstående är exempelvis barn, föräldrar och syskon. I regel går det att överlåta en hyresrätt om hyresvärden går med på det. Dock har många hyresvärdar ofta en bostadskö och därför är det inte så vanligt med överlåtelser. För att ha chans att överlåta din hyresrätt kan det vara bra att skriva ett brev eller mail till hyresvärden där du förklarar varför du borde få överlåta din hyresrätt.
Det andra undantaget till huvudregeln är överlåtelse av bostadslägenhet till närstående. Enligt denna regel är det möjligt för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till förälder, barn eller syskon under förutsättning att parterna varaktigt har sammanbott. Personen som hyresgästen vill överlåta hyresrätten till , efterträdaren, ska vara närstående till hyresgästen.
Enligt förarbetena innefattas i närståendebegreppet föräldrar, barn, syskon och andra närmare släktingar, samboende under äktenskapsliknande förhållande eller samboende med annan som på grund av särskilda omständigheter kan anses stå hyresgästen nära. My har ingen rätt att få ta över lägenheten, om inte värden frivilligt går med på det. Som hyresgäst kan man bara överlåta hyresrätten till en sambo eller annan närstående som man sammanbott varaktigt me vilket brukar vara i minst tre år. Med närstående menas föräldrar, barn, syskon och andra släktingar, inte en vän.
Bror får inte ta över sin systers hyreskontrakt. När den 31-åriga kvinnan köpte en bostadsrätt ville hon överlåta sin hyresrätt på John Ericssons. Får man överlåta sin hyresrätt till någon närstående?
Vi får många frågor angående att överlåta sin bostad. I sådant fall, under vilka förutsättningar? Vi kommer att börja med att titta på hur man gör för att överlåta lägenheten till sitt barn , syskon eller annan närstående. Dessa situationer, som regleras i 12:JB, är när någon närstående till hyresgästen varaktigt sammanbor och hyresnämnden lämnar tillstånd till att hyresrätten överlåts.
Vi samlar alla hyresannonser - även de från privata hyresvärdar utan kö. Vi hjälper före, under och efter flytten. Det betyder att en kompis, inneboende eller andrahandshyresgäst inte kan överta ditt hyreskontrakt. Du kan inte automatiskt överta dina föräldrars eller syskons lägenhet eller testamentera bort en hyresrätt.
För att en överlåtelse ska godkännas behöver du som hyresgäst styrka ert varaktiga samboende. För att överlåta din lägenhet till en annan person krävs hyresvärdens samtycke alternativt hyresnämndens tillstånd. Krav för överlåtelse av kontrakt.
Ovanstående gäller även vid dödsfall, om dödsboet vill överlåta hyresrätten till närstående som varaktigt sammanbott med personen. Som närstående betraktas föräldrar, barn, syskon och andra närmare släktingar, även sammanboende under äktenskapsliknande former kan anses vara närstående, dock inte vänner. Dödsboet vill överlåta hyresrätten. Detta medför att en hyresgäst inte kan överlåta sin hyresrätt till annan om inte hyresvärden ger sitt samtycke härför.
Det finns ett överlåtandeförbud i kap. Får inte ta över sin döda mammas hyresrätt - var sambos för kort tid. Den 65-åriga kvinnan dog hastigt i våras. Nu kräver hyresvärden MKB att kvinnans dotter och hennes barn, som bor i lägenheten, flyttar. Villaägare saknar behov av hyresrätt och får inte överlåta den till syskon Ett fastighetsbolag sa upp hyresavtalet med en man avseende en trerumslägenhet i Skärholmen, och hänsköt tvisten om förlängning till Hyresnämnden i Stockholm.
Om du vill överlåta din lägenhet men inte får tillstånd av hyresvärden kan du vända dig till Hyresnämnden och ansöka om överlåtelse. Hyresnämnden godkänner bara överlåtelse när den som ska överta lägenhetskontraktet har varit sammanboende under längre tid med den som överlåter kontaktet, vid exempelvis en bodelning, eller om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.