fredag 4 december 2020

Växa på längden i vuxen ålder

Längden ökar i genomsnitt omkring centimeter. Barnet blir tre gånger så tungt. När barnet är mellan ett och två år växer hen ytterligare omkring tolv centimeter på längden. Vikten brukar öka med ungefär tre kilo.


Barn mellan två och sex år växer ungefär sex till åtta centimeter på längden om året.

Brösten börjar generellt växa när du är mellan åtta till år gammal. Det brukar ju sägas att kroppen sedan slutar växa på längden strax efter första menstruationen. Brösten däremot fortsätter växa ett bra tag till, ända upp mot 20-årsåldern.


Barn växer omväxlande på längden och bredden och är ofta smala i ”springperioden” fyra till femårsåldern. Efter den åldern börjar kroppens fettceller att sätta fart. Det innebär att barnet har lång tid fram till vuxen ålder att anlägga fettceller. Det slappa vävnaden får allt öron och näsa att bli längre, men den får dem inte att växa , på det sätt som vi gjorde under barndomen, då vi växte oss högre och större.


Enligt en äldre engelsk studie från Royal College of General Practitioners blir öronen i genomsnitt millimeter större om året.

Eftersom den totala tillväxten under puberteten då brukar bli mycket stor, är risken liten att det tidigt puberterande barnet blir en kort vuxen obetydlig, under förutsättning att barnet inte varit kortvuxet redan vid start av pubertet. Barn med låg tillväxthastighet tenderar att bli sena i pubertet. Jag undrar när man slutar att växa i längden ? Man kan väl bara växa , nt bli kortare? Till vilken ålder växer tjejer? En person slutar växa på längden när könshormonerna har stängt skelettets.


Det börjar också växa hår under armarna och på andra ställen på kroppen, till exempel på armarna och benen. Killar kan få hår på bröstet och ryggen. Den brukar starta på överläppen och sprider sig till kinderna och hakan.


Hos en del kan hårväxten fortsätta att öka och bli kraftigare långt upp i vuxen. Att man med tiden blir bredare och kraftigare har då knappast med skelettet att göra utan här rör det sig nu om muskel- och fettvävnad! Nej, det går tyvärr inte att få skelettet att växa efter års ålder hos ynglingar och efter års ålder hos flickor.


Den snabbaste tillväxten sker dels i fosterlivet och dels under puberteten. Men jag känner många killar som växt fram till års ålder , trots att de fått basröst och finnar långt tidigare. Så är din man 1och du inte är kort tror jag att er son kommer växa ett tag till. En vanlig missuppfattning är att flickor slutar att växa i samband med sin första menstruation.


Inspirerade av Prevention lyfter vi fram saker du borde veta om dina fossingar.

Tillväxten bromsas alltså upp vid 1-1. Det är också väldigt vanligt just mellan och år att barnen byter tillväxtkanal, och anpassar sig mer till sina genetiska förutsättningar, dvs till hur stora föräldrar barnet har att brås på. Då mätte de handleden på ngt sätt, och kollade hur lång jag skulle bli ( var väldigt lång i 6an, nästan 0). Och då kunde de se att jag nog inte skulle växa så mkt mer. Iofs ska du tänka på att det kanske är mest din mammas betydelse om när hon slutade växa som är viktigt, eftersom tjejer sluta växa tidigare än killar (eftersom de kommer in i puberteten tidigare).


Generellt skulle jag säga att tjejer brukar sluta växa vid 16-årsåldern och killar vid 18-årsåldern. Annars vill jag bara säga att jag tror att du kommr växa mer. Efterssom du bara är så har du förmodligen flera år kvar. Har även vänner som i din ålder var kortast i klassen men är nu bland de längsta och jag är så du behöver förmodligen inte oroa dig så mycket och om din bror har generna för att bli lång är sannolikheten ganska stor att du ochså har det.


När benen hos barn växer på längden sker det i speciella tillväxtzoner av Om barnets skelett angrips av bakterier kallas det för skelettinfektion eller. Trots detta visar olika studier att kring var femte vuxna patient som vårdas på sjukhus i Europa har ett trycksår. Då utvecklas kroppen från barn till vuxen. Dessa handlovsben framträder och växer till sig i storlek efter en viss ordning upp till års ålder.


Någon gång mellan och år brukar de flesta komma i puberteten. När du kommer i puberteten och hur du upplever den varierar mycket från person till person.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg