tisdag 22 december 2020

Vilka nischbanker finns det

En nischbank är oftast förknippat med mindre banker och finansföretag som specialiserat sig inom ett område. Det kan vara aktie-och fondhandel med lägre avgifter, bank som bara finns på nätet, eller bättre räntor på sparkontona. Kolla upp vilka villkor, avgifter och försäkringar som gäller hos den nya banken.


En eller flera banker? Ibland kan det vara lönsamt att spara hos flera banker. Vissa nischbanker erbjuder billigare bolån till exempel, och därför kan det vara bra att se över om det kan vara värt att flytta bolånet till en nischbank.

Då fick jag ett oförskämt svar i form och sätt och bestämde mig för att byta bank. När det finns problem finns det alltid tre standard svar som alltid leder till samma resultat, vi vet inte exakt vad det är, ansvaret ligger hos dig, du måste göra något annat. Det här är lättja brist på intresse och inkompetens.


Titta alltid igenom vilka regler som gäller för kontot innan ni sätter in pengarna. Sparkonto i nischbank utan insättningsgaranti. Här börjar det bli både roligt och svårt. Eftersom det finns ett tomrum här att fylla så har det under de senaste åren startat många nischbanker och finansbolag.


Men även om det finns fler alternativ idag, beskrivet ovan, är det en utmaning för företagaren att få en kredit beviljad. Det finns många likheter mellan de stora bankerna men också olikheter.

Det är exempelvis stor skillnad i typ av kunder, prissättning av tjänster och distributionssätt. Därför är det i grunden fel att tala om de stora bankerna som en enhetlig grupp – dessa banker är konkurrenter med varandra och med alla andra banker på marknaden. Det kan därför antas att det finns tendenser till tröghet på den svenska bankmarknaden. Samtidigt har nya aktörer i form av nischbanker och utländska banker etablerat sig på den svenska bankmarknaden och konkurrensen har ökat kraftigt.


De flesta ingår nu i Swedbank-koncernen men det finns fortfarande vissa som drivs av stiftelser. Detta är banker som nischar sig på några specifika banktjänster såsom endast inlåning och utlåning. Bland annat ökade utlåningen till finansbolagen, som blev allt fler, och vilka i sin tur lånade ut till fastighetsbolag. Riksbanken var fast besluten om att försvara den fasta kronkursen, trots massiva spekulativa attacker, men fick till slut ge sig och då framkom det att kostnaden för detta blivit ofantliga 5miljarder kronor.


Nischbanker och universalbanker har skilda förutsättningar bland annat gällande organisationsstorlek och målsättning med blancokreditgivning. Det är den del av spelmarknaden som växer snabbast och Evolution Gaming har en ledande position i Europa. Aktien har gått ganska starkt, men jag tror det finns mycket värde kvar i den. Skulle ett konto inte omfattas av garantin måste företaget tydligt informera om det.


På Riksgäldens webbplats finns alla konton som omfattas av insättningsgarantin listade. Utländsk bank med filial i Sverige. Det är skattemässigt gynnsamt, enkelt och gratis att starta, säger Joakim Bornol sparekonom på Nordnet. Var beredd på att det kan gå upp och ner men över tid växer sannolikt pengarna, säger Johanna Kull.


Båda två råder den som vill spara utanför sparkontot att ta det stegvis. Det går inte att starta en bil på treans växel. Tyvärr så är mycket av de bolag som kommer in på börsen skräp, det vill säga de går inte med vinst och pengarna de tar in från allmänheten ska ofta användas till tveksamma ändamål.

Det är banker som inte i lika stor utsträckning kan erbjuda lika många tjänster som storbankerna men som ändå kan vara ett gott alternativ för framförallt privatpersoner. Jämförelsen hjälper dig sortera ut vilka konton som passar dig. Oavsett vilken kontotyp du väljer kan du alltid hitta ett bra högräntekonto med hjälp av denna tjänst.


I jämförelsen kan du se vilka sparkonton som omfattas av en statlig insättningsgaranti och vilka som inte gör det. Det handlar bland annat om Lendify och Sparlån. Hos båda dessa långivare är det privatpersoner som står för de pengar som du får låna.


Detta kan, men behöver inte, innebära att du får en i jämförelse med andra erbjudanden mer attraktiv ränta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg