tisdag 13 oktober 2020

Viktuppgång tredje trimestern

Viktuppgång i snitt under graviditeten. Av praktiska skäl indelar man graviditeten i 1:a, 2:a och 3:e trimestern (tredjedelen). Då är det rimligt att gå upp 1-kilo. Normalt delar man in graviditeten i tre delar, den första, andra och tredje trimestern.


Under fösta trimestern (de första veckorna) är det rimligt att gå upp mellan 1-kilo. Viktökningen under den första trimestern är långsam i förhållande till den andra och tredje trimestern , då vikten ökar snabbare men konstant, medan vikten mot slutet av den tredje trimestern återigen saktar in en aning.

Magen är nu stor och fostret kan röra mycket på sig vilket kan påverka vardagen. Vissa kvinnor kan i tredje trimestern må bättre än någonsin medan andra måste vila mycket. Hur ska du träna under tredje trimestern ? Eller: kan man ens göra det? Det gäller att veta vad du ska satsa på och vilka övningar som leder dig dit du vill.


Trimester nr pågår mellan graviditetsvecka och 40. Det är stor skillnad mellan att träna när du är i vecka och när du är i vecka 39. Din graviditet delas in i tre tremestrar.

Här ser du översikten över hur länge varje trimester varar. I samband med det kan du uppleva nya symptom eller att tidigare plågor försvinner. Det sker självklart inte över en natt, utan i en övergångsfas.


Under den sista delen utvecklas bebisens alla organ och sist av allt utvecklas lungorna. Bebisen kan också tidigt i tredje trimestern lägga sig med huvudet ner mot bäckenet, vilket gör att du kan känna sparkar upp mot bröstkorgen. Gå upp i vikt med rätt träning och rätt gainer. Vi har gainer för viktuppgång!


Svårt att gå upp i vikt? Från vecka till vecka 4 eller om det drar ut på tiden. Nu närmar sig slutet av graviditeten. För de allra flesta börjar kroppen märka av den extra vikten som har tillkommit, magen är större och kroppen känns otymplig. Bara detta att förflytta sig kan kännas jobbigt och tröttheten kan öka.


Om man baserar den på BMR blir energikostnaden något högre i den andra trimestern och lägre i den tredje jämfört med om man baserar beräkningen på TEE. I den tredje trimestern rekommenderar jag att du lämnar fria vikter och går över till maskiner för att minska kraven på kroppens egen stabilitet. Redan förra veckan meddelade vissa gravidappar och gravidsidor på internet om att tredje trimestern är kommen. Slutspurten har börjat, och det börjar närma sig beräknad födsel med stormsteg.


Men eftersom inte alla appar var riktigt överens så väljer jag att fira tredje trimestern då alla är överens. Observera ändrat referensintervall i andra och tredje trimestern.

Information till patienten om extra kontroller postpartum om TPO-ak positiva. För dosjustering och kontroller efter partus, se respektive avsnitt. Nu är vi inne på tredje och sista trimestern. Vi fortsätter till en början att mäta barnets längd från huvud till rumpa, men sedan mäter vi totallängden.


Kom ihåg att vi alla är olika, och din barnmorska finns alltid till hands om det är något du oroar dig för. Mamma Nu börjar tredje trimestern , den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer.


En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern. Tredje trimestern – träning under graviditeten. Sista tredjedelen av graviditeten är ett träningspass i sig, bara att bära runt den varje dag växande magen!


Träna de övningar som känns bra för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg