måndag 19 oktober 2020

Väinämöinen spelade på kantele och sjöng

Männen tar Sampo och beger sig hemåt. Lemminkäinen har inte tålamod att sitta tyst i båten utan börjar sjunga i segerrus. Den fula sången skrämmer en trana som skriker till så att invånarna i Pohjola vaknar. Kanteles tidiga historia bygger till stor del på sägner inom finsk folkpoesi. På så sätt gjorde hon allt som är.


En pojke som bar frön skickades ner till honom, och denna pojke spred plantor över landet. LYSSNA PÅ OCH LÄR DIG SPELA KANTELE Välkommen på kantele - konsert och workshop! Söndagen den oktober Konserten Konserten börjar klockan 13. Workshopen Workshopen börjar klockan 15. Ljudvärlden och sättet att sjunga förändras då jag sjunger på finska.


För mig känns engelskan lättare att skriva och sjunga på , säger Ida Elina på utmärkt svenska. Ida Elina är väl medveten om kantelens nationalromantiska stämpel och ryggmärgsreaktionen hos folk är att en kanteleartist ska ha folkdräkt och spela folkmusik. De ger sig iväg i en båt och fastnar på ryggen av en stor gädda, som de dödar. Under färden fastnar båten på en jättelik gäddas skulderblad. Meddela då också om ni önskar lunch.


Kursen ordnas vid tillräckligt antal deltagare. Och hon känner närmast det som ett ”kall” att sprida glädje och harmoni till andra. Helena hoppas på att fler sverigefinska föräldrar ska intressera sig för den här delen av det finska musikkulturarvet och låta sina barn börja spela kantele , på samma sätt som de exempelvis börjar med att spela fiol, piano och övriga instrument. Han spelar nyckelharpa hemma i Sverige tror jag.


Väinämöinen dräper gäddan och förfärdigar en kantele av gäddans käkben. Alla klappade takten till musiken och blev glada av de härliga rytmerna. Efteråt samlades vi i puben och drack något gott och umgicks. De förälskade sig gång på gång i vanliga dödliga, men var dock mestadels föremål för Zeus och de andra gudarnas åtrå. När jag uppträder i skolor och på daghem brukar jag berätta kortfattat om kantelens ursprung och i sammanhanget även berätta om Kalevala, spela kalevalamelodin samt sjunga ur Kalevala.


Väinämöinen spelade på kantele och sjöng

Därefter, dvs i skolor, brukar jag ibland spela en traditionell melodi, och sedan övergå till att spela mina egna låtar som jag även berättar lite om. Finlands nationalinstrument tillkommer Elias Lönnrot. Hur en and landade på hennes knä och la ägg. Hur dessa ägg föll ner på marken och gick sönder och förvandlades till solen,månen,stjärnorna och mörka moln.


Den första gjorde han af en gäddas käkar, begagnade dennas tänder till skrufvar och tog strängarna af den fladdrande manen på Hiisis hingst. På denna kantele kunde endast uppfinnaren sjelf spela , men han spelade så, att t. Och man spelade främst på fester när det skulle dansas och sjungas. Mina vänner tycker att guslin har ett alldeles för mjukt sound. Men det är bara struntprat.


Skillnaden mellan en kantele och en gusli är minimal. Båda hade ursprungligen fyra, fem. Han hoppade senare av Rapture och spelar nu enbart i Ensiferum.


Ensiferum turnera i Rysslan men en kort tid innan turnén blev Petri Lindroos sjuk och kunde inte delta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg