tisdag 6 oktober 2020

Vad är nyttig mat

Adventure Menu säger STOPP till kemiska tillsatser, konserveringsmedel och färgämnen. De flesta av måltiderna är naturligt Glutenfri. Här kan du köpa friluftsmat.


Muggar, stekpannor, bestick m. Skotork, strumpor, mössor med mer.

Framför allt är den allt som oftast framtagen för att få människor att vilja äta mer av den. Vad är då ” nyttig ” mat ? Jag brukar aldrig använda ordet. Många tror att ju mindre fett de äter desto nyttigare äter de. Här gäller som regel att det är ohälsosamt att få såväl för mycket som för lite av något.


Men det är inte hela sanningen när det gäller mat och näring. Vi har i åratal fått lära oss att det är skadligt och fettbildande att äta för.

Endast en mindre del bör vara chark. Använd mindre salt när du lagar mat. Blåbär är fulla av antioxidanter, mineraler och vitaminer och är dessutom bra för magen och tarmarna. Välj mat med mindre salt.


Det här underbara bäret finns i våra skogar! Lägg dina blåbär i filen, yoghurten, pannkakan eller smoothien. Ord som ”bra” och ” nyttig ” är minst sagt breda begrepp när vi talar om mat , och de beror dessutom på vem vi talar om. Olika personer har olika behov och förutsättningar. Du hitta näringstabeller för den bästa maten här för bra hälsa!


Jag tror att nyttig mat enligt många är mat med lite fett och lite socker. O m det är svårt att veta exakt vilken mat som är den mest nyttiga maten är det ännu svårare att säga vilken mat som är mest onyttig. Vi vet att ju mindre behandlad maten är ju bättre är den för oss, men processerad mat , ofta snabbmat, innehåller ofta kemikalier, tillsatser och raffinerade ingredienser som raffinerat socker.


Mat kan syfta på vad som helst som levande organismer kan inta för närings eller njutnings skull. Vanligen syftar dock ordet till vad som intas av djur och ospecificerat ofta bara till vad människor äter. Det är framför allt om mat , livsmedel, i den senare betydelsen den här artikeln handlar.

Ordet nyttig betyder ’som är till nytta’. Så, vad är nyttig mat egentligen? Mat som är till nytta för dig i stunden och i långa loppet. Om du är trött en eftermiddag på jobbet, kanske det vore nyttigt att äta en macka så att du orkar jobba effektivt sista timmarna innan middagen?


Jag får ofta höra från mina kunder ”Jag äter ju nyttigt , varför går jag inte ner i vikt? Så länge man undviker eller drar ner på tre vita, alltså mjöl, mjölk och socker tycker jag man kommit en bra bit. När man väljer kött – välj helst gräsbetat ekologiskt kött. Du är vad du äter, eller - Du LÄR vad du äter?


Detta gäller även fisk och kyckling. Får du tillräckligt med energi och näring för att du ska må bra, orka med dina studier och övriga aktiviteter? Det är inte ovanligt att man som student slarvar med maten. Tidspress, stress, ont om pengar och fokus på annat är vanliga orsaker till detta.


Därför är det bra att testa blodtrycket, särskilt om du är överviktig. Det finns nämligen en stark koppling mellan högt blodtryck och övervikt, framför allt bukfetma, säger Mai-Lis Hellenius. När magen är svullen och krånglar kan det vara fibrer du behöver.


Kostexperten Ulrika Davidsson guidar dig till bästa fiberkällorna. De skryter med att de är fettsnåla, naturligt sötade eller innehåller fullkorn. Men den nyttiga maten är inte alltid så hälsosam som den verkar. Här är tolv matvaror du ska se upp me kostexperten Kristina Anderssons ger sina bästa tips på vad du kan välja i stället. Det finns många åsikter om vad som är nyttigt och onyttigt att äta.


Det som en del säger är nyttigt , kanske någon annan säger är onyttigt. Du kan behöva äta särskilda saker om du är sjuk. Det är också olika om du är stilla mycket eller om du rör på dig mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg