måndag 28 september 2020

Vad är atman

Atman är ett uttryck inom hinduismen för universell själ eller ande i kosmologisk mening. I Brihad-Aranyakas upanishad används ordet för skaparen av världsalltet. Enligt hinduerna är atman den individuella själen, det djupaste inre i allt levande. Brahman är ett centralt begrepp inom hinduismen och indisk filosofi. Kommer man till brahman så har man vunnit atmans sanna värde.


Vilket förhållande råder mellan atman och brahman? Om Atman drar sig bort från hela trädet, vissnar det. Likaså dör kroppen, när Atman lämnar den - men Atman dör aldrig.


Allt har sin grund i Atman -Brahman. Den är sanningen, det fina innersta Väsendet i allt. Och den är du, Svetaketu. Alltså: det inre, som är osynligt, är din eviga grund och världsalltets eviga grund. När man vet vad som orsakar astmaanfallen är det bra att undvika triggerfaktorer när detta är möjligt - tobaksrökning och astma är till exempel ingen bra kombination.


Vad är atman

Men med rätt medicinering kan du bli fri från dina astmasymtom utan att göra avkall på dina vanliga aktiviteter. När man sedan dör är det karman som avgör vad man återföds till. Det är alltså karman i ditt tidigare liv som avgör hur ditt liv är nu, och den karma du drar på dig i det här livet som avgör hur din tillvaro kommer att bli i ditt nästa liv. Ett sätt att bli av med all dålig karma är att bada i den heliga floden Ganges.


Hinduerna tror på det eviga kretsloppet, att varje gång man dör återföds själen, atman , i en annan kropp. Detta kallas reinkarnation (åter i köttet). Det är inte säkert att atman återföds i en människokropp.


Som vi här ovan har nämnt kan det uråldriga sanskrit-ordet atman översättas i flera olika betydelser, och ingen av dem är identiskt med själsbegreppet i kristendomen och de andra monoteistiska religionerna. Det är därför en grov förenkling att säga att buddhismen förnekar existensen av en själ. Enligt buddhismen är en person en produkt av fem skandhor: materia, fysiska sensationer, upplevelse, impulser och medvetande. I texten Milindapanha liknas individen med en kärra. En kärra är uppbyggd av flera olika delar, men om kärran tas isär finns det ingen kärra kvar, bara en hög med delar.


Eller är vi utvalda, skapelsens krona, satta på denna Jorden som dess härskare. Blir allt bara svart eller kommer vi till himlen, Nirvana eller återföds vi som. Du tycker kanske att det är uppenbart vad som är olika arter? En hund är en annan art än en katt – det ser man ju på långt håll. De flesta arter är så pass olika att man på en gång vet att de är just olika arter.


Vad händer efter döden? Men andra arter är mer lika varandra. Onboarding hjälper dig hitta bästa arbetsflödet i exempelvis Visma eEkonomi och Advisor.


Här är stora guiden till de nya yrkesrollerna på redovisningsbyrån. Molntjänster - vad är molnet egentligen? Varför är de viktiga för ditt företag?


Ibland är texterna invecklade och svåra att förstå. Då kan en predikan hjälpa till att förklara och reda ut begreppen. I centrum för alla kyrkorum står ett altare. De 3riksdagsledamöternas fasta platser är ordnade efter vilken valkrets de tillhör och inte efter parti, som är vanligt i andra länder.


Sverige är indelat i valkretsar. Ledamöterna från Stockholms kommun sitter långt fram till höger och längst bak till vänster sitter Norrbottens ledamöter. Med tanke på att värnskatten hittills inte intagit första parkett i debatten kan man tycka att detta är lite förvånande, men förmodligen har den googlande allmänheten rätt.


Värnskatten förjänar lite mer uppmärksamhet. Planera din text ( vad som kommer först, sist) Skriv texten med hjälp av dina anteckningar (inte de böcker eller hemsidor du använt. Då är risken mindre att du kopierar eller plagierar texter.) Har du lärt dig att skriva med egna ord (inte kopiera) har du kommit en lång bit på vägen till att få ett godkänt betyg. En guide till de nya yrkesrollerna på redovisningsbyrån.


Clas Svahn berättar vad det egentligen är vi ser över våra huvuden. Polisen i Dalarna vet ännu inte vad som orsakade femåringens död. Beslutet är ett slag i luften eftersom svenska skolungdomar redan ligger i topp vad gäller nivån i engelska.


Vad är atman

Få skriver inlägg om vad vi måste lära av dessa elva individuella tragedier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg