torsdag 11 juni 2020

Varför föds barn för tidigt

När ett barn föds före graviditetsvecka kallas det för att barnet är född för tidigt. Ofta behöver barn som föds före vecka någon form av vård. Det är mycket viktigt att du är nära ditt barn och deltar i vården, personalen hjälper dig med det.


För tidigt födda barn , sk prematur, innebär att ett barn föds innan den 38e graviditetsveckan. I Sverige föds ungefär av alla barn för tidigt.

Prematura barn har ofta inte hunnit utvecka alla funktioner för att att klara av livet utanför livmodern. Ett barn kan födas för tidigt på grund av olika orsaker men i hälften av fallen finner man ingen orsak. Beroende på hur tidigt barnet föds så behöver det olika former av vård. Att föda ett barn för tidigt kan vara omvälvande men det finns alltid hjälp och stöd att få.


De för tidigt födda barnen har sämre förmåga att upprätthålla viktiga funktioner på grund av omognad. Fullgångna barn är vanligen immuna mot de sjukdomar som modern haft, men denna egenskap saknas eller är reducerad om man föds mycket för tidigt. Många av de extremt för tidigt födda barnen föds på sjukhus, där man gör allt för att fördröja förlossningen.

Varje dag, varje timma kan ha betydelse för barnets möjlighet att överleva och insatser kan sättas in direkt vid förlossning. Men ibland föds barnen för tidigt utan egentliga orsaker, dom vill bara ut helt enkelt. Mitt senaste barn föddes spontant i vecka och man vet egentligen inte varför. Dom hann inte undersöka mig innan han föddes så dom kan bara gissa men dom tror att jag bar på nån infektion.


Det är för oss i förbundet oerhört viktigt att samhället följer denna grupp noga för att kunna utvärdera och sätta in de insatser som krävs för att barnens liv ska bli så bra som möjligt upp i vuxen ålder. Varför föds barn för tidigt ? Det är tyvärr ofta svårt att i enskilda fall ange orsaken till att barn föds för tidigt. Flerbör dvs tvilling- eller trilling-graviditet, ökar risken för tidig födelse. Fertilitetsproblem och för tidig födelse har ett visst samband. Kvinnor som har haft svårt att bli gravida föder oftare för tidigt än kvinnor utan fertilitetsproblem.


Orsaker till att barnet föds för tidigt. Det finns många olika orsaker till att barn föds för tidigt , till exempel försvagad livmoderhals, infektion eller annan sjukdom som påverkar barnet. Det kan också handla om havandeskapsförgiftning.


Många gånger är det oklart varför barnet kommer för tidigt. Barnläkaren Kajsa Kaijser svarar på tittarnas frågor – och berättar om de vanligaste problemen som för tidigt födda barn kan få.

Omkring procent av prematura barn föds med planerad förlossning, med hänsyn till mammans eller barnets hälsa och för att undvika det påfrestande förlossningsarbetet. Om ditt barn föds före 37:e graviditetsveckan klassas det som för tidigt fött. Man vet inte alltid varför barn föds för tidigt , men det finns vissa faktorer som ökar risken. Några av dessa är graviditet med tvillingar eller fler barn , vissa hälsotillstånd som påverkar mamman eller fostret, eller om mamman fött för tidigt vid en tidigare graviditet.


Vi undrar eftersom vi helst inte vill ha barn före en viss sak är avklarad. Man kan ju förstås föda väldigt många veckor för tidigt om man har otur och då får man ju bara hoppas att barnen mår bra, men jag menar i första hand normala spann att föda före, på eller efter BF. Te x två veckor för tidigt , hur vanligt är det? Det går inte för mig att utifrån det du skriver säga varför du har fött barn för tidigt bägge gångerna eller ens spekulera kring det.


I många fall kan man faktiskt inte hitta anledning till varför det blir en för tidig födsel men det kan bland annat bero på en förkortad livmodertapp, infektion hos mamman eller barnet , för tidig. Oklart varför Olle kom för tidigt Sjukvården står svarslös i vartannat fall där ett barn föds för tidigt. Men de flesta klarar sig utan problem och får åka hem efter några veckor.


En graviditet pågår vanligtvis mellan och veckor. Tack vare en förbättrad sjukvård klarar sig de flesta barn som föds för tidigt bra, utan bestående skador. Mellan 5-procent av alla graviditeter slutar i en för tidig förlossning.


Många av barnen som är för tidigt födda föds när bara halva graviditeten har gått men kan med dagens sjukvård överleva ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg