onsdag 10 juni 2020

Transsexualism diagnos

Transsexualism diagnos

Trots att det inte fanns ett konsensus kring diagnosen transsexualism eller någon entydig definition av begreppet så vände sig under 60-talet allt fler till sjukvården för könskorrigering. Uppdatering om Socialstyrelsens ändring av klassificeringen av transsexualism. Efter utredning och diagnos skrivs i samråd med patienten aktuella remisser. Har patienten fått diagnos och det rekommenderas könsbekräftande behandling, jämställs nödvändig medicinsk behandling med vanlig offentligt finansierad sjukvård och följer samma regelverk. Världshälsoorganisationen WHO, vars sjukdomsklassifikation används i Sverige, överväger att göra likadant, enligt The New York Times.


Transsexualism diagnos

Idag finns olika medicinska diagnoser för könsdysfori, alltså det lidande som kan uppstå då det tilldelade könet inte matchar ens könsidentitet. De diagnoskategorier för könsdysfori som finns i ICD-(mer om ICD-nedan) är transsexualism , andra specificerade könsidentitetsstörningar samt könsidentitetsstörning ospecificerad. Här nedan följer en lista med olika sorters problem som kan uppstå kring den biologiska konstruktionen av könet.


Det visar att transsexualism är bara ett av många könsrelaterade problem och inte på något sätt en unik diagnos att jämföra med önskan att t. Transsexualism stryks från lista över sjukdomar. Det har Sundhedsstyrelsen beslutat. Det är just nu många frågor kring om könsidentitetsutredningar. Hur går utredningarna till och vad är det som gäller?


Här besvaras de vanligaste frågorna. Om diagnosen transsexualism fastställts kan veder­börande vid års ålder ansöka hos Socialstyrelsens rättsliga råd om nytt juridiskt kön, tillstånd till könsbekräftande underlivskirurgi och borttagande av ­oönskade könskörtlar. Diagnos av identitets- och transsexualismens sjukdom. Men de måste fortfarande genomgå långvariga psykiatriska utredningar innan de kan få genomgå könskorrigering, skriver nyhetsbyrån Ritzau.


För diagnos på barn måste ha som en identifikation med det motsatta könet (önskan att vara det andra könet, eller övertygelsen att de tillhör det motsatta könet), och obehag på grund av sitt kön eller större bristande efterlevnad av sitt anbud roll. Den november förra året ockuperade ett 50-tal aktivister från Transförvaret Socialstyrelsens lokaler i Stockholm i protest bland annat mot att transsexualism klassas som en psykiatrisk diagnos. Danmark avskaffar psykiatrisk diagnos. Så för att minska stigmatisering valde vi att flytta transsexualism till ett annat kapitel.


Könsdysfori är ett psykiskt lidande eller en försämrad förmåga att fungera i vardagen som orsakas av att könsidentiteten inte stämmer överens med det registrerade könet. Socialstyrelsen arbetar för en mer jämlik vård och behandling av personer med könsdysfori ( transsexualism och övrig könsidentitetsproblematik). När diagnosen transsexualism inte kan fastställas kan personer med könsdysfori ibland få diagnosen Könsidentitetsstörning utan. För livssituation, behandling och andra fakta, se artikeln om transsexualism och transperson. Se även könskorrigering.


FTM “Female to Male” = “kvinna till man” och MTF “Male to Female” = “man till kvinna”. En av förändringar var att ta bort klassificeringen av transsexualism från ett kapitel som avser bland annat psykiska sjukdomar. Istället införs möjligheten att vid behov registrera när det är en anledning till vårdkontakt, men inte som en sjukdom.


Begreppen används främst i forskningssyfte. De är inte olika diagnoser utan samma diagnoskod används oavsett när patienten kommit till insikt om sitt tillstånd. Det påpekas här att det diskuterades att förflytta diagnosen till någon annan del av DSM-V bortanför psykiatriska diagnoser , men att så inte gjordes för att inte riskera att vård slutas ges och att det inte ska sluta täckas av amerikanska försäkringar – DSM används primärt i USA. Den stigmatisering av transpersoner som funnits inom hälsovården tas bort, säger organisationens ledare Søren Laursen till Ritzau.


Personer som fått diagnosen F64. Könsbekräftande hormonbehandling fortsätter i regel hela livet och den diagnos som då anges för att motivera behandlingen är gonadsvikt. Sara Nikolaisen sökte sig till vården och fick som 15-åring diagnosen transsexualism.


Det dröjde två år innan hon fick påbörja en efterlängtad hormonbehandling. Innan jag fick hjälp var jag djupt deprimerad. Jag ville inte visa mig.


En diagnos är ett namn på en sjukdom, en störning eller ett funktionshinder. Psykiatrisk diagnos ställs av en psykolog eller läkare. Vissa kan ställas av en allmänläkare (ex. depression) andra av en specialistläkare, psykiater.


Transsexualism diagnos

Beskrivningar av symtombilden för olika diagnoser finns samlade i klassificeringssystem. Många undrar vad som händer om man “får avslag” i rättsliga rådet. I praktiken händer det inte mer än i undantagsfall eftersom inga utredare skickar in ansökan dit om man inte känner sig trygga med sin diagnos av patienten och om utredningen är genomförd enligt praxis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg