fredag 6 mars 2020

Vad betyder maya i buddhismen

Shoppa varumärket till kampanjpris! Aktuella kampanjer Hemelektronik! Maya (sanskrit: māyā, av mā inte och yā detta) är ett begrepp inom hinduism och buddhism med flera betydelser. Vanligen syftar det på sinnevärldens universum som skapats av brahman, vilket upplevs som bestående av en stor mängd separata ting.


Hans namn var prins Siddhartha Gautama av Sakyaklanen. Maya , fru till Suddhodana Gautama (härskare i Sakya), hade varit jungfru trots de månaderna av sitt äktenskap.

Enligt legenden drömde Maya att hon hade blivit genomborrad av en elefant, och tio månader senare födde hon en son i Lumbiniparken, som kom ut ur hennes sida medans hon höll sig fast i ett fikonträd. Vad nirvana är exakt går inte att beskriva och överstiger vår fattningsförmåga. Själva begreppet nirvana betyder utslocknande, som en ljuslåga som släcks. I jainism är karma, anuva och maya centrala begrepp. Dukkha betyder lidande och.


Befrielse från samsara kallas här moksha eller mukti. Buddhismen talar istället om orsak och verkan. I den här artikeln presenteras några enkla fakta om världsreligionernas syn på vad som händer efter livet och hur de döda ska hanteras.


Därifrån spreds den sedan till Korea år 37 vid år 5hade buddhismen börjat genomsyra hela det koreanska samhället.

Mellan år 5och 6blev buddhismen Koreas statsreligion och blev allt mer betydelsefull, där i vissa perioder munkarna hade mer makt än de som styrde landet. Enligt traditionen grundades buddhismen av Siddharta Gautama, en fursteson som levde i norra Indien på 400-talet f. Beteckningen buddha ( betyder den som vaknat upp) fick han först så småningom. Siddharta växte upp i ekonomiskt överflöd i en trygg tillvaro innanför palatsets murar där han senare gifte sig och fick en son. Dharmor är benämningen på de fysiska och mentala faktorer som bygger upp existensen, enligt buddhismen.


DEN HISTORISKA BUDDHA- VEM VAR HAN? Inom judendomen, kristendomen, islam, hinduismen och buddhismen förekommer olika sätt att se på döden samt vilka begravningsritualer som ska tillämpas. Buddha är egentligen inte ett namn utan en titel på en person.


Det betyder ungefär person som är uppvaknad. Lotusen är inom buddhismen symbol för andlig utveckling. Den har rötterna i dyn, växer uppåt genom grumliga vatten och blommar i solen och himlens ljus. Den är symbolen för den insikt som leder från återfödelsernas kretslopp till Nibbana. Liksom en ljuvligt doftande lotus, en fröjd för sinnet.


I vilket land uppstod buddhismen ? Hur gammal är buddhismen ? Hinduismen talar om ett bestående jag. Vad talar buddhismen istället om? Vad menar Buddha med att allt står i lågor?


Istället är det vår karma - våra gärningar i livet - som styr vad vi kommer att återfödas till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg