torsdag 12 mars 2020

Systemiskt perspektiv

Den viktigaste inspirationskällan är den brittisk-amerikanske biologen och antropologen Gregory Bateson och den chilenske biologen Humberto Maturana. Det är svårt att hävda att det finns en specifik systemisk metod. Begreppen ” systemiskt ” och ”systematiskt” har båda central betydelse i en organisations förändringsarbete. Det strukturella perspektivet , som handlar om att ändra arbetssätt, metoder, verktyg med mera, är en process som kan ta mellan ett till två år.


Förståelsen för familjen i ett systemiskt perspektiv betyder att det finns kunskap om att familjen befinner sig i en rörelse mellan förändring och balans, stagnation och dynamik eller trygghet och osäkerhet.

Systemiskt tänkande Se helheten och jobba mot samma mål! Många gånger är kunskapen bland beslutsfattare låg vad gäller vetenskapsteori och innehåll i de teorier man för tillfället förespråkar. Om vi bär med oss historien in i framtiden måste det handla om vad som varit till hjälp tidigare. Språket som vi använder skapar vår verklighet. Man kan likna dessa fyra män vid olika psykologiska perspektiv som försöker förklara människans psyke.


Alla beskriver samma sak men de utgår ifrån olika synvinklar. Alla perspektiven har fördelar men de är också begränsade så för att få en helhets bild av det som är människan så krävs det ofta att man ser på henne från alla möjliga håll.

En förändring med hjälp av Vanguardmetoden handlar om att förstå det systemiska sambandet mellan ledningens tänkande, systemets design och prestationen utifrån kundernas perspektiv. Tar man ett systemiskt perspektiv på en traditionellt styrd organisation, kommer man se alla oavsiktliga konsekvenser i relation till kundupplevelser och. Kurs i Anknytning ur ett systemiskt perspektiv.


En endagskurs med fokus på anknytning och mentalisering. Med utgångspunkt i anknytningsteori och begreppet mentalisering berättar Elin Lundberg under en heldag om hur vi kan arbeta systemiskt i familjer och med par utifrån ett anknytningsperspektiv. Jag har alltid funnit dessa perspektiv både stimulerande och praktiskt användbara. För ca år sedan, bla genom boken ”Från påverkan till medverkan”, växte en speciell gren av systemiskt tänkande fram som gjorde mig nyfiken.


Det var den sk språksystemiska inriktningen. Hur kan vi bidra till ett systemiskt perspektiv i socialtjänsten, nu och i framtiden? Buffén är duka brieostar och skivad skinka gör sällskap med rucola och tomater. Om du vill veta mer om systemiskt möte, hur metoden fungerar och kan användas. Om du är samtalsledare och har behov av handledning och stöd.


Om du vill gå en utbildning eller delta i en nätverksträff för samtalsledare. Om du har behov av att genomföra ett systemiskt möte och saknar samtalsledare. Kontakta Gun-Britt Hagenö eller Lars.


Her får du en introduktion til systemisk metode.

Uppsatser om SYSTEMISKT PERSPEKTIV. I ett systemiskt tänkande ryms också förvissningen om att varje system har ett “eget liv”. Ett eget skulle man nästan kunna uttrycka det som “medvetande”. Det innebår att ett system (ex. en grupp eller organisation) agerar utifrån egna dynamiska principer. Dessa kan inte fångas upp utan ett systemiskt närmande.


Avancerad ateroskleros manifesterades hos en patient som en systemisk sjukdom med framförallt kraftig njursvikt. Diagnosen systemisk kolesterolembolism ställdes dock först efter obduktion. Det är ett väl känt faktum att all systemisk tillförsel av kortison kan påverka kroppens egen produktion i mer eller mindre hög grad.


Systemteori är det ämnesövergripande vetenskapliga studiet av system i allmänhet. Målet är att beskriva principer, som kan tillämpas på alla typer av system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg