måndag 11 januari 2021

Vilka män slår kvinnor

Det finns en intim koppling mellan män och våld. Generellt förväntas män kunna utöva vål och vi har normaliserat våld på många arenor, inom idrotten till exempel. Vi män lär oss att hantera relationer med våld.


När jag var barn fick jag höra att man ska slå tillbaka och visa styrka. Det lär vi fortfarande pojkar. Hur förklarar män som slår sin partner sitt beteende?

Vilka strategier använder de sig av för att kunna bearbeta vad de gjort? Sociologen Susanne Boethius har intervjuat män som frivilligt sökt behandling för sitt våldsamma beteende. Behandling för män som misshandlat sin partner ges på kommunala mansverksamheter och består ofta av. Vi som träffar de här männen ser att våldet bygger på samma mekanismer oavsett om den drabbade är man eller kvinna och att behovet av stöd och hjälp också är likvärdigt. Vi vill inte på något sätt att samhället ska minska stödet för utsatta kvinnor , tvärtom så har många av oss varit och är mycket aktiva i den kampen.


Man vill förhindra att det som hotar och skrämmer blir verklighet. Flykten kan handla om att slippa konfronteras med rädslor att inte duga, att bli övergiven, att tappa kontrollen över sina känslor, framstå som svag osv. Ofta finns också en stark rädsla hos mannen att bli så arg att han slår kvinnan.


Genom ”Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study”, en tämligen unik undersökning i sin omfattning och djup, har det vid djupintervjuer framkommit att kvinnor slår män i lika hög grad som kvinnor slår män , men att de fysiska skadorna blir större för kvinnor än för män , på grund av styrkeskillnader.

Att mannen slår kvinnan , eller att han ständigt kritiserar hennes vikt och klädsel är saker som skulle ha varit omöjligt för mannen att göra i början av förhållandet. Men nu har alltså gränserna för vad som är okej flyttats. Kvinnan upplever en stark rädsla för att bli dödad. Det kan handla om att mannen börjar slå barnen eller husdjuren.


Den sistnämnda vändpunkten kan också ha en kvarhållande effekt. Enligt den sydafrikanska tidningen Weekly Mail and Guardian fann man , när man gjorde en undersökning på halvön vid Kapstaden, att flertalet män som påstod att de inte misshandlade sin hustru ansåg att det var helt i sin ordning att slå en kvinna och att det inte kan betraktas som misshandel. Det har lett till en intensiv debatt om hur våldet ska förstås. I sin forskning har han intervjuat flera män som utövar våld mot kvinnor. Han berättar att det finns flera stereotypa bilder av vilka det är som misshandlar: – Vanliga föreställningar är att det rör sig om psykiskt sjuka eller alkoholister, som ofta framställs som monstruösa.


Rädslan kan även gälla någon annan. Programmet Idap har använts i år – trots att studier har visat att återfallsfrekvensen är för hög, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio. Grov, systematisk misshandel utförs av män.


Våld som används för att förtrycka, förnedra och utöva makt - det drabbar kvinnor. Men när det gäller mildare former av våld i ett kärleksförhållande är könsrollerna omvända. En uppseendeväckande studie från Norge visar att kvinnor slår - oftare än män. Det gäller också när resultatet delas upp på om de misstänkta var kvinnor eller män.


Vilka är era viktigaste förslag för att minska löneskillnanden mellan män och kvinnor ? Lönediskriminering på grund av kön är brottsligt och ska fortsätta bekämpas. Men vi ser också att kvinnor ofta tjänar mindre pengar än män eftersom de i högre utsträckning arbetar deltid och inom yrken med lägre lönenivåer.

Eftersom diskussionen rör män som slår kvinnor är det väl inte så konstigt att jag pratar om det eftersom det är det jag jobbat med på jouren. Samma dynamik återfinns i andra konstellationer ( män som slår män , kvinnor som slår män , kvinnor som slår kvinnor ). Men vilka härskartekniker använder sig kvinnor av för att manipulera män ? Den mest uppenbara tekniken kvinnor använder sig av för att manipulera män , är att få sin vilja igenom i utbyte mot en skenbar möjlighet till sex. Föreställningar om femininiteter och maskuliniteter grundas i sociala och kulturella normer och för med sig att olika egenskaper och beteenden associeras olika mycket till män och kvinnor. Susanne Boethius försöker förstå hur männen argumenterar, inför sig själva och inför andra: - En strategi är att lyfta in kvinnan som medskyldig och beskriva våldet som ömsesidigt, säger Susanne Boethius.


En annan är att jämföra med andras mycket grövre våld och på så sätt förminska det man själv har gjort. Kvinnor som är dömda till fängelse avtjänar sitt straff på anstalterna Hinseberg, Färingsö, Sagsjön, Ljustadalen, Ringsjön eller anstalten Ystad. Kriminalvården har skilda fängelser för kvinnor och män.


Där är personalen utbildad för att kunna möta särskilda behov hos dömda kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg