fredag 19 februari 2021

Whiskyns historia

Kr men då destillerade man inte whisky utan det var aromater och parfymer som gällde. Det här är dock något som inte alla är säkra på. För några år sedan firade skottarna whiskyns 500-årsjubileum.


Irländarna ville inte vara sämre så de passade på att fira whiskyns 1? Förvirrat, javisst, här tarvas en historielektion. Närmare Gud med livets vatten.

Sprithistorikerna är överens om att sprittillverkning är en mycket gammal historia. Whiskyns historia May I offer you a whisky, sir? Whiskey är en utpräglat internationell, omåttligt populär dryck med stark image och lång historia.


Få andra spritdrycker har en lika positiv framtoning som denna gudabenådade dryck. Whiskey vs Whisky Whiskey, eller whisky - beroende pÃ¥ i vilket land produktionen sker, kommer ursprungligen faktiskt inte ifrÃ¥n Skottland. Istället var det i grannlandet Irland som keltiska munk. Det är allmänt erkänt att destilleringskonsten ursprungligen uppkom i Asien ca 8FK och har funnit sin väg till Europa via Egypten.


Det har dock förblivit ett mysterium om när destilleringskunnandet de facto landsteg de brittiska öarna. Detta kunnande spreds sedan under medeltiden, framför allt genom korstågen, till Europa.

Som en del i vår Whiskypodd så kommer vi då och då att lägga ut kortare klipp med vad vi kallar ”Whiskyfakta” där vi kommer presentera kul fakta från whiskyns värld. I detta avsnitt får vi höra professorn berätta om hur whiskyn faktiskt härstammar från romarriket. Louis delade där med sig av sin forskning om Svensk whiskyhistoria. Lagringen sker som nämnts på fat av trä, och under lagringen säger man att whiskyns smak mognar. Detta sker dels genom att whiskyn tränger in och ut ur träet och på så sätt tar smak av träet, dels genom att delar av whiskyn avdunstar, vilket kallas änglarnas andel – varje år avdunstar cirka två procent av whiskyn.


Upplev historien och mysteriet om Skottlands mest kända export – whiskyn. Edinburghs unika interaktiva sevärdhet ger dig möjlighet att uppleva synerna, ljuden och doften av whisky, och möjligheten att upptäcka hur skotsk whisky tillverkas. Det var då arraken, som är huvudingrediensen i punsch, började importeras till Sverige från Ostindien. Friedricus Rex Sueciae, i Göteborgs hamn lastad med arrak, porslin och kryddor.


Svenskarna är idag i allra högsta grad ett whiskydrickande folk. Men whiskyns historia i vårt land är relativt kort. Namnet antyder att hon hört talas om det keltiska ordet för whisky, ”uisge beatha”, som betyder ”livsvatten”. Plötsligt blev den populära cognacen en bristvara.


Marknaden kom att se sig om efter nya alternativ och fann whiskyn. Historien bakom spriten När uppfann ryssarna vodka och vad användes akvavit från början till? Läs vidare och ta reda på det. Andra indelningar förekommer också, till exempel betraktas ibland övriga öar som en region som kallas Islands (dit då inte Islay räknas).


Registrera din kalender!

Hör du till den lyckliga skara som hunnit boka en av årets kalendrar innan de tog slut? Då ska du registrera den här för att få veta. Här kan du läsa mer om Ronneby Whiskysällskap och även ansöka om medlemskap. Du kan även få veta en del om whiskyns historia. Punschen kommer är en välkänd sång till punschen.


Här kommer lite fakta, historia och tips om punsch. Punsch är ju som alla vet en klassiker till ärtsoppa men passar även till desserter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg