måndag 15 februari 2021

Whiskey rökig

Cafés dryckesredaktör Andreas Grube tipsar om den bästa rökiga whiskyn på Systembolaget. Allt om Whisky har tagit ett grepp om en stor del av dagens whisky -utbud och låtit den stora panelen gå igenom flaskorna för att hissa och hylla de som hyllas bör. Under ett par intensiva höstdagar samlades Emma Andersson , Håkan Dahlberg , Helena Pettersson , Jonas Gyllenpanzar Stjerna och David Mortimer-Hawkins för att gräva ned sig bland flaskor och glas. Om rökig whisky Viss whisky är rökig , annan inte alls. Vi ger all vår provade whisky en rökighetsklocka och delar in dem i fyra olika rökighetsgrupper.


Ingen rökighet klockvärde 1. En whisky utan rökighet domineras ofta av fruktiga, blommiga, maltiga eller knäckiga aromer och ibland en påtaglig fatkaraktär. Whisky eller whiskey finns ju i alla smak- och prisklasser, och även om det ofta kan bli ganska dyrt finns det gott om fynd i plånboksvänligare prisklass. Här är nio bra men hyfsat billiga val enligt experten.


Man kan självfallet dricka rökig whisky året runt, men vi anser att rökigt gör sig allra bäst under höst- och vintermånaderna. Få saker är lika värmande som en riktigt rökig dram och vi presenterar tio fina alternativ. De flesta av er känner säkert till varför en whisky blir rökig , och varför rökigheten varierar i styrka. Förutom de vanliga utgåvorna rökig whisky finns det konceptprodukter framtagna för att vara speciellt rökiga. Det har dessutom gått en trend i att ta fram rökig whisky hos destillerier som annars producerar mildare whisky.


Då är det ofta frågan om en begränsad produktion med rökig malt från bland annat mälteriet i Port Ellen. Svenskens faiblesse för rökig whisky är väl dokumenterad. Tvåa på singelmaltscenen är duktiga Islay-whiskyn The Ileach (bara rökfria Glen Grant är större).


Nu kommer en skräddarsydd rökare i blended-formatet med det vitsiga namnet For Peat’s Sake. Tio i topp single malt whisky. De mest säljande single malt whiskies på Systembolaget under januari-juni i år. Black Ribbon år, Skottland (565), 2kronor - 59.


Whiskey rökig

Svagt rökig (barrskog), svulstigt estrig (bananskal). Maltig fudge-mun med banan och mandelmassa. Värmande nötig finish, röksläng. Whiskey , eller whisky är en lagrad spritsort som varierar i smak beroende på var och hur den är tillverkad.


Variationerna världen över är stor när det gäller whiskey. En whiskey från USA har ofta en bränd smak, medan en whiskey från Irland eller Kanada har fruktiga toner. Men det finns även rökig irländsk whisky som Cooley destilleri producerat en tid som heter Connemara. Irländarna framhäver själva processen och faten före master blenders skicklighet, som man gärna gör i skottland. På Irland finns nu bara tre destillerier: Cooley, Midleton och Bushmills.


Whiskey rökig

UPPTÄCK NY WHISKY Säg att du gillar Laphroaig årig som är mycket rökig och mild kommer du förmodligen också gilla Ardbegs åriga whisky. Om du däremot vill upptäcka nya smaker kan du prova en mycket kraftfull och rökig whisky som Lagavulin. Hacka anchochilin fint och ha i också den, tillsammans med paprikapulver, chilisås och chipotlechili. Avsluta med whisky och vatten och låt allt koka i minst minuter. Smaka av med salt och peppar.


Späd eventuellt chiligrytan med lite vatten så att konsistensen blir efter behag. Servera med friterat tunnbröd och sallad. Allt om whisky är tidningen för dig som är intresserad av whisky och öl. Tjära, rök och torkad frukt.


Whiskey rökig

Allt fler whisky -njutare fascineras över den tuffa single-malt-whiskyn från Islay. Blended whisky kan slänga sig i väggen, menar de. Andra tycker mer att rökig single malt påminner om en nyss uppeldad tjärbrygga.


Vi reder ut begreppen och testar några av de bästa. När malten har torkat är det dags att mala den i en kvarn. För att det ska fungera i kommande steg, är det viktigt att fördelningen mellan mjöl, gryn och skal blir rätt. Whisky , eller på Irland och i USA whiskey (i Kanada används båda stavningarna), är en spritdryck gjord på spannmål. Det lågskotska ordet whisky är en fonetisk översättning av iriskans uisce beatha (som på skotsk gäliska kallas uisge-beatha).


Nordens akvavit, från.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg