På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Kan man ärva skulder vid dödsfall ? Det är en fråga vi får ofta. Alla som ärver en avliden är automatiskt delägare i dödsboet.
Och eftersom det är dödsboet som är betalningsskyldigt för alla skulder är man orolig för att man ska bli personligt betalningsskyldig.
Men i Sverige har vi en lag som säger att man inte kan ärva skulder. Man ärver alltså aldrig skulder. Skulden ska alltså betalas med tillgångarna i dödsboet. Det som blir över kan ni som ingår i dödsboet sedan dela upp mellan er. Om ni har hunnit dela upp tillgångarna mellan er innan ni betalat skulden ska ni lämna tillbaka så mycket till dödsboet att det täcker skulden.
Gemensamma skulder vid dödsfall – det här gäller. Om man har gemensamma banklån har man i regel också ett solidariskt betalningsansvar till banken, vilket innebär att banken kan kräva vem som helst av dessa parter på hela summan. Fördelningen över den dödes tillgångar och skulder kallas för bouppteckning.
Inom tre månader efter dödsfallet så måste bouppteckningen vara klar (dvs. förättningsmötet hållas), samt inskickad till Skatteverket inom månader. Dödsboet är en juridisk person som, för enkelhetens skull, kan liknad vid en firma. Dödsboet får inte betala några skulder förrän en månad efter bouppteckningen om det inte är klart att pengarna räcker till alla skulder.
Finns det inga tillgångar i dödsboet, eller om pengarna räcker enbart till begravningen, gör kommunen en dödsboanmälan till Skatteverket. Det bör ske inom två månader från dödsfallet. Ibland kan det finnas äktenskapsförord och testamente som säger att vissa saker ska gå till en särskild person eller organisation.
Sambor ärver inte varandra om det inte finns ett testamente. Jag har tre barn, kommer de att få dela på mina skulder. Vid ett dödsfall använder man dödsboets tillgångar för att betala dödsboets skulder. Det finns nämligen en hel del saker som kan spela in som definitivt påverkar de ekonomiska aspekterna av ett dödsfall Vi ska här gå igenom lite sådant som kan vara bra att veta. De flesta har nog koll på att barn som sagt inte ärver sina föräldrars skulder.
Men bara för det är det inte med automatik så att skulderna bara försvinner. Om du vill ändra din tjänstepension och teckna eller ta bort skydd vid dödsfall kan du ansöka om det hos ditt tjänstepensionsbolag. För din tjänstepension har du större frihet att välja vilken eller vilka av dina efterlevande, det vill säga make, sambo eller barn som ska få utbetalning från din tjänstepension om du dör. Enligt svensk lag kan skulder inte ärvas.
Vem ärver vad av vem ? När en person avlider övergår betalningsansvaret för skulder på dödsboet.
Det enda scenario där dödsbodelägare kan bli personliga betalningsansvariga är om de plockar ur pengar ur dödsboet utan att först ha reglerat de skulder som finns. Under sin levnad drog de på sig stora skulder. Det finns en vanlig missuppfattning att man inte ärver en make eller makas enskilda egendom.
Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas. Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning, eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen. Om tillgångarna i dödsboet inte räcker till för att betala av skulderna kommer ingen att ärva den resterande delen av skulden. Man skulle kunna uttrycka sig som så att skulden skrivs av och försvinner när innehavaren av skulden har avlidit.
På ovanstående sätt är det även om personen har efterlevande arvingar. Arvskifteshandling om fler ska ärva. Om det finns flera arvingar ska du dokumentera vem som ska ärva va i en så kallad arvskifteshandling. Du kan skriva arvskifteshandlingen på egen hand eller anlita en annan person eller jurist. En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe.
I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. Oavsett i vilket skede i livet du befinner dig finns det anledning att fundera över vem som tar över de tillgångar du lämnar efter dig när du avlider.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.