fredag 7 februari 2020

Transsexualism psykisk sjukdom

Den transsexuella önskar därför vanligen att förändra sin kropp så den bättre passar den upplevda könsidentiteten vilket inkluderar både medicinsk och kirurgisk behandling. En av förändringarna handlade om att ta bort klassificeringen av transsexualism från ett kapitel som avser bl. I stället skulle klassificeringen ändras till ett kapitel som rör andra anledningar till vårdkontakt. De nya kategorierna skulle benämnas könsinkongruens. Transsexualism inte längre sjukdom.


Danmark blir land nummer två i världen som slopar diagnosen. Istället införs möjligheten att vid behov registrera när det är en anledning till vårdkontakt, men inte som en sjukdom. Från och med årsskiftet kommer transpersoner i Danmark inte längre att betraktas som psykiskt sjuka.


Men de måste fortfarande genomgå långvariga. Världshälsoorganisationen WHO beslutade i oktober förra året att uppdatera en klassifikation som används för att registrera vårdkontakter. Bland annat beslutades då att transsexualism ska tas bort från ett kapitel som rör psykiska sjukdomar. Vid behov ska man i stället kunna registrera det när det är en anledning till vårdkontakten.


Transsexualism psykisk sjukdom

Man föds inte med en psykisk sjukdom , men man kan ha en medfödd sårbarhet för sjukdomen. Olika typer av psykisk sjukdo1. Affektiva störningar (sk. förstämningssyndrom) ex. En önskan om att leva och bli accepterad som en medlem av det motsatta könet.


Ofta är detta åtföljt av en känsla av obehag eller otillräcklighet med det egna anatomiska könet och en önskan om hormonell eller kirurgisk behandling för att kroppsligen likna det fördragna könet så mycket som möjligt. Det informerar Socialdemokraternas hälsominister Flemming Møller Mortensen. Det har Sundhedsstyrelsen beslutat. Här följer några sjukdomar , tillstånd och skador som kan ge psykotiska symtom.


Transsexualism psykisk sjukdom

Skada eller påverkan på hjärnan. En hjärnskada kan ge psykotiska symtom, speciellt om skadan sitter i pann- eller tinningloben och orsakar epilepsi. Det gäller även vissa hormonella sjukdomar , tumörer och inflammationer i hjärnan. Läs hela listan här nedanför. Drogutlösta psykiska störningar kan ofta uppkomma i kombination med en smärre sjukdom eller en psykisk svaghet (dubbeldiagnos).


Innan en psykisk störning bryter ut drabbas personen som regel av en fas av prodrom, vilket vid psykoser kallas prepsykos. Första tiden under sjukdomen kallas akut fas. Vanliga psykiska sjukdomar i Sverige.


Det finns dock diagnoskriterier för de alla. Några av de vanligaste grupperna inom psykisk sjukdom är ångestsyndrom, psykossjukdomar, beroendesjukdomar och förstämningstillstånd. Här är psykiska störningar du antagligen aldrig hört talas om – förrän nu.


Kallas även för Alice i Underlandet-syndromet – kommer du ihåg scenen i Disneyklassikern där hjältinnan äter olika godispastiller som får henne att antingen växa eller krympa? Men sådan sjukdom och psykiatriska tillstånd som gör att man på något sätt är avvikande uppfattas av många fortfarande som något skamligt, något omormalt. Jag tror att kvinnor med sociala svårigheter, psykiska problem och så, har varit fullkomligt utlämnade till andras välvilja. Varannan kvinna och var fjärde man riskerar att någon gång råka ut för en depression, och de senaste årens stora ökning av antalet långtidssjukskrivna kopplas också till största delen ihop med psykisk ohälsa. Psykiska problem är vanliga.


En psykisk sjukdom kan leda till psykiska funktionshinder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg