måndag 8 mars 2021

Vishnu hinduism

I den polyteistiska hinduismen (vaishnavismen eller vishnuismen) dyrkas han som alla själars och världars yttersta ursprung. Han avbildas vanligen med blå hy och fyra armar, hållande en klubba och i en diskus. Han sitter även på en lotusblomma och rider på en fågel,Garuda. Desto mer älskad och dyrkad är guden Vishnu.


För många miljoner hinduer är han den främsta guden.

Han håller i en lotus, en snäcka, en diskus och en klubba. Hans riddjur är örnen Garuda. Lotusblomman är renhetens och skapelsens symbol. I sina händer har han en gyllene klubba, en diskus, en lotusblomma och en mussla. Den gyllene klubban symboliserar hans kungamakt.


I många avbildningar syns också kobran Ananta kring gudens hals eller uppe på huvudet. Vishnu means the giver and provider of things. Hinduism kan uppfattas såväl som polyteistisk som monoteistisk, eftersom mångfalden av gudomar ofta uppfattas som manifestationer av, eller tjänare åt, ett Högsta väsende, Brahman.

In popular Hinduism , he is the preserver and upholder of dharma and part of the Hindu Trinity. Shiva är källan till gott men också ont. Han har ett bälte av dödskallar och ett tredje öga i pannan. Gudar som uppenbarar sig på jorden i mänsklig gestalt kallas avatarer eller inkarnationer. He is also known as Narayana and Hari.


Brahma är skaparguden, det var han som gav liv åt jordens växter, det var också hans vilja som gav människorna och djuren liv. I samma anda har Hindusimen inkluderat inslag från nya kulturer och religioner. Som hindu tror man på själavandring (reinkarnation). Han är gift med gudinnan Lakshmi, symbol för skönheten och lyckan.


En sådan mänsklig form är Krishna. I Bhagavad Gita förekommer Krishna som den åttonde inkarnationen (uppenbarelseformen) av Vishnu. If You Enjoy the Video. Han är den store upprätthållaren som kontrollerar människornas öde. För att visa att något är en avatar målas den alltid med samma blå hud som Vishnu.


H induismen räknas till de stora världsreligionerna (och även som den äldsta av dessa) med nära en miljard anhängare där merparten finns i Indien. Vishnus två främsta avatarer var Rama och Krishna. Det handlar om en mångskiftande religion som inte är alldeles enkel att ringa in kring en viss gudstro eller specifika seder.

Rig-veda fornindiskt epos. Rudra stormguden vars drag senare upptogs av Shiva. Shakti idén av kvinnlig gudomlighet och ibland personifikationen av denna.


Vritra drakmonster som dräptes av Indra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg